Izaberite stranicu

Саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу прославио је молитвено и свечано своју храмовну славу на празник Светог Василија Острошког Чудотворца, у понедјељак 12.маја 2014.
Свету Архијерејску Литургију служили су Његово Високопреосвештенство Архиепископ петергофски Г. Амвросије и Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење бројног свештенства, свештеномонаштва и ђаконства наше Епархије и гостујућих свештенослужитеља.
Свето богослужење појањем су пратили чланови мушког хора Духовне академије Санкт Петербурга, под руководством јеромонаха Матвеја Шарова, који су са Владиком петергофским Г. Амвросијем, ректором ове Академије, учесници световасилијевских свечаности у Никшићу и црквени хор Светог новомученика Станка, којим диригује проф. Ленка Дурутовић.
Молитвено сабрање благословио је Преосвећени Епископ Јоаникије, честитајући празник Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца вјерном народу и бројним уваженим гостима. Ријечима добродошлице Владика је поздравио нарочито Вископреосвећеног Архиепископа петергофског Г. Амвросија, који је, по благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Кирила, са својом делегацијом дошао у Никшић, затим г.-ђу Татјану Полоскоју, предсједницу Међународног фонда “ОКА“ из Москве, г.-дина Братислава Петковића, представника Канцеларије за вјере Владе Републике Србије, академика Милована Данојлића, овогодишњег добитника књижевне награде “Извиискра Његошева“, брачни пар Момировић, власнике компаније “Мона“ из Београда, суосниваче овог значајног књижевног признања и друге госте из Русије, Бугарске, Србије, који учествују у свечаности великог празника наше Свете Цркве.
“Данашњи спомен Светог Василија Острошког Чудотворца сабира сву православну васељену, све православне народе, да се сви саберемо у Христу Господу. Свети Василије Острошки је засијао својим светим животом у старој Херцеговини у манастиру Завали, у престоном манастиру старе Херцеговине Тврдошу, а нарочито овдје у никшићком граду, столујући пуних двадесет година и подвизавајући се у Острошкој светињи. Он је засијао на овом нашем подручју, али се његова слава проширила на цио свијет, на цијелу васељену. Данас када прослављамо Светог Василија сви свети на Небесима су заједно око престола Божјег сабрани, а међу њима посебно и нарочито мјесто има Свети Отац наш Василије Острошки“.
“Бог га је прославио у вријеме свог земаљског живота, а и многим и премногим неизбројним чудесима после његовог одласка у наручје Божје. Његове Свете мошти то свједоче и миомир његових Светих моштију шири се на све православне храмове, гдје се год сабирамо на молитву да се помолимо Богу и Светом Василију. Зато нема ништа љепше и природније него да на овај свети дан дочекамо драге госте, боље речено, драгу браћу у Христу, а нарочито смо радосни на овом светом мјесту, у овом светом храму, кога је подигао руски народ и Руска Црква, када нам дођу браћа православни Руси. Имамо радост што нам је, по благослову Патријарха московског и све русије Г. Кирила, дошао ректор Духовне петроградске академије Архиепископ петергофски Г. Амвросије, наш драги брат у Христу Господу, да началствује на овој светој служби, да принесе наше топле молитве пред престо Божји и да нам да прилику да се заједно са његовим студентима и осталом браћом који су дошли из Москве и осталих крајева Русије, са драгим гостима из Бугарске и многим православнима, који ће у току дана доћи, да се заједно са нама Богу моле“.
“Знамо колики је подвиг за једну Духовну школу да ректор, професори и студенти дођу нама у госте, а то значи да Петроград, славни град у кога су увијек наше очи биле уперене од Петра Великог наовамо, нама није далеко, а морам да кажем и то да су знамења наше блискости гробови великих историјских личности нашег народа, који су нашли мира и покоја под сводовима Александро-невске лавре. Треба да се подсјетимо, драга браћо и сесте, да је последњи Патријарх српски, пред укидање Пећке патријаршије, тим најстрашнијим догађајем наше страдалне историје, Патријарх мученик Василије Јовановић Бркић, који је и писао службу Светом Василију Острошком, нашао свој вечни покој у Александро-невској лаври, а поред њега и Митрополит црногорски Василије Петровић. Тамо су и велики Срби Милорадовићи, знамените личности у руској војној и ратној историји“, казао је Владика будимљанско-никшићки.
Он је Високопреосвећеног Владику Г. Амвросија одликовао највишим одликовањем Епископије Златном медаљом првог степена Светог великомученика Георгија за, како је речено, унапређење кирилометодијевске просвјете и утврђивање братских веза међу словенским православним народима.
“У спомен наших заједничким молитава, које смо овдје у овом светом храму принијели пред престо Божји примите и овај скромни дар – панагију Пресвете Богородице. Да вам молитве Пресвете Богородице, велике заштитнице свих хришћана, а нарочито оних који служе светом престолу, увијек буду на помоћи. Нека Вам Свети Василије Острошки и Свети великомученик Георгије Побједоносац у архијерејској служби и у цијелом Вашем посвећењу Цркви буду помоћници, да Вас укрепљују у све дане живота Вашег својим светим молитвама“, поручио је Преосвећени Епископ Јоаникије.
Истим одликовањем Златном медаљом првог степена Светог великомученика Георгија Његово Преосвештенство Владика Јоаникије одликовао је и г.-ђу Татјану Полоскоју, предсједницу Међународног фонда “ОКА“ из Москве, за доброчинство Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу и унапређење братских веза међу словенским братским народима.
“Она је копију чудотворне иконе Мајке Божје из тихвинског Манастира приложила са највећом љубављу овом светом храму и већ је доста учинила, подржавајући културне пројекте српског народа у Србији и у Црној Гори, на утврђивању братских веза“, казао је Његово Преосвештенство.
Празник Светог Василија Острошког и храмовну славу никшићке Саборне цркве честитао је и Његово Високопреосвештенство Владика Амвросије, преносећи благослов Његове Светости Патријарха московског и цијеле Русије Г. Кирила. Дан Светог Василија Острошког је празник нашег духовног јединства и празник јединства наших народа, истакао је Владика петергофски Г. Амвросије.
“Желим од срца да заблагодарим Владици Јоаникију који је, устројавајући овај празник за свој народ, позвао, такође, представнике и студенте Духовне академије Санкт Петербурга да учествују у овим свечаностима“.
“Налазећи се у овој благословеној земљи, ми се осјећамо као код куће, као код својих људи. Нас данас обједињује Свети Василије Острошки и одмах по доласку у Црну Гору посјетили смо његове Свете мошти које се налазе у манастиру Острогу. Не треба ја вама овдје да говорим о томе колико је он велики Светитељ Цркве, а највећа слава његова, по благодати Божјој и у име Божије Којем је он посветио цио свој живот, јесте његова служба Богу преко служења свом народу“.
“Он је био веома храбар и ревносан Архипастир. Оставио је, можда, строге, али истините завјете потомцима, говорио да је немогуће прекинути или нарушити јединство између руског и српског народа. Он се и данас налази невидљиво међу нама и гледа на нас, не само као на људе, него осјећа и наше мисли, наша срца, наша осјећања. Он лијечи, исцјељује, помаже и остварује молитве људи који му приступају, али, у исто вријеме, он бди над својим народом као би се очували завјети које нам је предао. Људи који живе у Црној Гори то добро знају и остају вјерни завјетима овог великог Светитеља и пастира свог народа“, нагласио је Његово Високопреосвештенство.
Као израз братске љубави између два народа, Високопреосвећени Архиепископ Амвросије је уручио на дар Његовом Преосвештенству владици Јоаникију архијерејску панагију, крст и надстолни свјећњак, захваљујући за одликовање којим га је удостојио надлежни Епископ, те за велику љубав и гостопримство, које им је указано ових дана. Он је заблагодарио свештенству на заједничкој молитви и народу Божјем за отворено срце и искрену љубав коју су осјетили за вријеме њиховог боравка у Никшићу.
“Русијо света, Црна Горо, Србијо чувајте вјеру православну, јер је у њој ваше утврђење и избављење“, поручио је на крају обраћања Владика Амвросије.
По завршетку Божанствене Литургије багосиљан је и преломљен славски колач.
Свечаност поводом храмовне славе – празника Светог Василија Острошког, који је небески заштитник града Никшића и његових житеља, настављена је у сали Парохијског дома, гдје је за бројне госте уприличен свечани пријем.
Том приликом Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије одликовао је Сенку Дурутовић из Никшића орденом Светог великомученика Георгија другог степена.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This