Izaberite stranicu

На програму културно-духовне манифестације “Дани Светог Василија Острошког“, која се у славу Светог Острошког Чудотворца традиционално организује у Никићу, у суботу 10.маја 2014, уприличено је вече на којем су наступили хор Светог новомученика Станка и талентована омладина из Никшића.
Концерт црквеног хора Светог новомученика Станка и талентоване омладине града Никшића одржан је у славу Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца, а у част Високопреосвећеног Архиепископа петергофског Г. Амвросија, ректора Санкт-петроградске Духовне академије, његових сарадника и хора Академије, који су, поводом прославе Светог Василија Острошког, гости Епархије будимљанско-никшићке.
Сабрање је благословио Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије, поздрављајући са посебним уважавањем Високопреосвећеног Архиепископа петергофског Владику Амвросија, професоре и студенте петроградске Духовне академије, који учествују у “Данима Светог Василија Острошког“ у Никшићу.
“Њихов долазак осјећамо као велики Божји благослов и продужење завештања одржавања оних старих веза које је са Никшићем успоставио Свети цар Николај мученик, ктитор нашег Саборног храма и Царевог моста у Никшићу. Када се храм сагради храму треба дати душу, треба му дати живот, а овај свети храм поје у славу Божју преко сто година. За последње двије деценије и више, душу овог храма, осим нашег свештенства, чини хор Светог новомученика Станка, послије њега и хор Свете мајке Ангелине и талентовани појци“.
“Овај храм је пронашао и покренуо таланте овог хора, омладине и свих нас. Не треба посебно говорити о значају духовног појања за наше богослужење, колико се наш слух, а преко слуха и цијело наше биће, оплемењује док слушамо одуховљене мелодије на светим богослужењима. То је немјерљиво и не може се замислити саборна служба, а то браћа Руси још боље знају и томе велику пажњу поклањају, без учешћа добрих појаца, добрих хорова и без велике пажње према црквеној музици“, рекао је Преосвећени Владика.
Овом приликом Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије одликовао је архипастирском граматом г.-ђу Ленку Дурутовић за, како је истакнуто, „показану вјерну и искрену службу Српској Православној Цркви и дугогодишње руковођење хором “Светог новомученика Станка при Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.
“Велики труд је уложен у овај хор, благодарећи, прије свега, нашем хоровођи проф. Ленки Дурутовић, али и истрајности свих његових чланова. Многи су прошли кроз овај хор, многи су упознали нашу свету вјеру преко црквеног појања и учешћа у хору, оплеменили своје душе и проширили духовне видике, али свему томе у темељу стоји упорност, истрајност у црквеној служби г.-ђе Ленке Дурутовић, наравно, њен велики таленат и знање које она, на најљепши начин, употребила на славу Божју и на своје спасење“.
“Све оно што чинимо на славу Божју не доноси корист само лично нама, него цијелој заједници, а сви смо од њеног труда имали велике духовне користи. Најважније је што је овај хор толико година, ако Бог да и наставиће, пјевао у славу Божју. Због тога смо ријешили да, поводом већ прослављеног јубилеја, а на предлог наших свештеника и чланова Црквене општине, одамо скромно признање нашој сестри у Христу Ленки. Она је заслужила и много више, ово је знак пажње који смо уприличили баш уочи славе нашег Саборног храма“, истакао је Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.
У програму вечери, осим хора Светог новомученика Станка и неколико његових чланова који су наступили као солисти, учествовали су: Тијана Блечић, сопран, Магдалина Кнежевић, виолина, дует Лука и Андрија Васиљевић, вокални солиста Лука Цицмил у пратњи хора Светог новомученика Станка, Филип Вучић такође вокални солиста, Василије Тољић са гитаром, Бојана Марковић, солиста у пратњи Боба Богдановића са гитаром, Милена Радовић на хармоници, Лазар Брборић, труба.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This