Izaberite stranicu

Синодално Информационо одјељење Московске патријаршије објавило је званично саопштење поводом забране уласка у Украјину предсједнику Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, Митрополиту волоколамском Илариону.
9. маја 2014. Митрополит волоколамски Иларион, предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, задржан је на граничној контроли међународног аеродрома Дњетропетровск. Након више сати чекања, уручено му је званично писмено обавјештење о отказивању дозволе за прелазак државне границе Украјине, уз позивање на први дио члана 8 украјинског закона „О граничној контроли“, будући да је „овлаштени државни орган Украјине донио решење да се забрани његов улазак у Украјину“. Поводом овог инцидента, синодално Информационо одјељење је овлаштено да саопшти следеће.
Ова одлука украјинских власти изазива крајњу недоумицу и дубоко жаљење, будући да је донијета у тренутку када народ Украјине пролази кроз тешка искушења, а Руска православна црква улаже велики труд за достизање мира и склада у земљи, за унапређење дијалога међу сукобљеним странама и прекид насиља.
Посјета Митрополита Илариона поклопила се са прославом 75. рођендана Митрополита дњетропетровског и павлоградског Иринеја, једног од најистакнутијих архијереја Украјинске православне цркве. Као лични представник Патријарха московског и све Русије Кирила, предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије требао је да учествује у богослужењу на коме је било предвиђено да прочита Патријархово поздравно слово и уручи домаћину високо црквено одликовање. У овим околностима, није имао другог избора осим да испуни ове обавезе на пункту пасошке контроле аеродрома у Дњетропетровску.
У разним земљама, међу којима је и Украјина са свим својим регионима, Руска православна црква уједињује милионе православних вјерника разних политичких увјерења. Црква категорично осуђује сваки покушај преношења политичког и грађанског сукоба у Украјини на план религије, и у име свог предстојатеља изражава оштар протест против поступака који ограничавају њену хуманитарну дјелатност, угроожавају њену митрворачку мисију и не доприносе превазилажењу грађанског сукоба на тлу Украјине.

Pin It on Pinterest

Share This