Izaberite stranicu

Свечаном литијом, на којој је улицама Никшића прошло десетине хиљада грађана, обиљежен је Дан Светог Василија Острошког Чудотворца и завршена духовно-културна манифестација посвећена том светитељу.
Литију су предводили митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископи Петерогофски Амвросије, будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки Григорије, умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије, преноси МИНА.
У литији су били и предсједник Републике Српске Милорад Додик, амбасадори Русије и Украјине Андреј Нестеренко и Оксана Сљусаренко, представник амбасаде Србије Никола Ратковић, представник Канцеларије за вјере Владе Србије Братислав Петковић и Руског Међународног фонда Ака.
У бесједи током литије на Тргу слободе, митропилит Амфилохије подсјетио је на страдање народа у Пиви током Другог свјетског рата и дјевојке Јаглике Аџић која је одабрала мученичку смрт и скочила у ватру да страда са својом браћом и родитељима и тако спаси образ.
„Добро је да сјетимо Јаглике управо у ове дане када се појавио и повампирио нови нацифашизам, када је у Одеси спаљено 40-так жена, дјеце и људи на исти начин како је то учињено 1943. године у Пиви од ондашњих фашиста и усташа. Сада се повампирио исти тај дух неофашизма који сјеменом посијане мржње покушава да завади браћу у Украјини и Русији“, рекао је Амфилохије.
Према његовим ријечима, и „поклање у Пиви и садашње је ова нова жртва је покушај уништења цркве Божје православне“.
Амфилохије је навео да се мора поменути данас пред лицем Св. Василија изјава Карла Билта да је највећа грешка савремене руске владе и Путина што се вратио православљу, које је горе од тероризма исламског који се пројављује на истоку.
„У име те и такве идеје поново се пале живи људи, као онда од фашизма тако и данас од неофашизма. У огледалу те страшне истине је и изјава (Андерса фог) Расмусена,секретара НАТО пакта у Европи, да је бомбардовање Србије и Црне Горе и уништење Косова и Метохије урадила Европа и Америка бранећи Косово и Метохију од геноцида“, казао је он.
Он је поручио Расмусену да то „није то била одбрана од геноцида, него наставак геноцида на Косову и Метохији који траје 630 година“ и запитао ко ће одговарати због стотина срушених храмова, побијене дјеце, силованих дјевојака, побијених људи и жена, срушених домова на Косову.
„То је наставак геноцида као што је и у Одеси на начелу подијели па завладај. Подијели браћу па завладај њима. И то је наставак оног покоља који је извршен у Пиви од фашиста, наставак кроз неофашизам који лебди над Европом и свијетом због чега треба да се замислимо сви колико нас има, а најприје они у чијим рукама су судбине модерног свијета“, рекао је Амфилохије.
Он је указао да треба да се и запитамо је ли то пут стицања људсклих права, слободе и демократије у свијету и истакао да, ако је то пут онда више нема демократије, то је знак да свијетом почиње да влада демонократија која је ево на дјелу и данас“.
„Надамо се у Бога кроз молитве Св. Василија да ће доћи мир и разум и да ће поново се зацарити истинска слобода, заједништво и љубав на првом мјесту између браће у Украјини и у Русији да не дозволе да се њима манипулише на начин на који је манипулисао и Хитлер у своје вријеме“, рекао је Афилохије.
У исто вријеме треба, истакао је он, да скренемо пажњу и нашим главарима у Црној Гори да дајући некакве санкције Русији у ствари потурају угарак, ону спаљену кућу у Пиви 1943. године.
„Они потурају угарак у спаљивање живих људи данас у Одеси. Ако је то демократија и ако је то заштита интереса Црне Горе онда далеко бијела кућа, таквих у Црној Гори никада није било, нема и неће бити“, поручио је Амфилохије.
Владика Амвросије говорио је о страдању православне цркве која је, како је казао, свему одољела и пренио топле поздраве Додику који је недавно добио орден за јединство православних народа.
„Свети Василије оставио нам је као завјет јединство. И ни на један минут да не заборавимо на његов завјет и да вјера православна буде основа нашег јединства“, казао је Амвросије.
Владика Јоаникије казао је да се нада у Бога да ће се све окренути на добро и у Русији, Украјини и цијелом свијету.
Он је поздравио Милорада Додика који је „показао и да је пријатељ и добротвор Српске православне цркве“.
„Изражавамо посебну радост што је Додик успоставио трајне везе РС са великом Русијом. За то је имао и храбрости и способности и на томе му честитамо“, казао је Јоаникије.

Извор: ЦДМ/МИНА

Фото: Иван Петрушић (Вијести)

Pin It on Pinterest

Share This