Izaberite stranicu

Окупана сунцем црква Светог Ђорђа у Стијени Пиперској окупила је јуче мјештане и њихове пријатеље. Велики хришћански празник најавила су црквена звона истовремено означавајући почетак литургије коју је служио пензионисани протојереј ставрофор Момчило Раичевић. За пјевницом су биле монахиње Манастира Ћелија пиперска. Након причешћа, освештан је и пресјечен славски колач. Овогодишњи кум храмовне славе Боро М. Божовић предајући комад славског колача славу је предао Милану Николићу. Истичући да сматра великом чашћу што ће наредне године бити кум славе Николић је поручио да је потребно да се из године у годину пред пиперском светињом народ окупља у све већем броју и да се враћа цркви.
– Надам се и да ће се у овој обновљеној, а много година запуштеној цркви, сада чешће одржавати богослужења – истакао је Николић.
Захваљујући свима који су допринијели да се након низа година заборава ова црква која потиче из 12. вијека обнови и освешта 9. маја прошле године, Боро Божовић је рекао да се нада да ће догодине овдје бити више окупљених. Он је нагласио да су обновом цркве почели и да обнављају обичај да се Пипери на Ђурђевдан сакупљају код цркве.
Како се некада славио Св. Ђорђе у Стијени пиперској присјећа се Томислав Николић.
– Као дијете сам овдје долазио прије великог рата, и непосредно након њега. Но, црква је једно вријеме била препуштена себи самој, и сада се то напокон промијенило – каже Николић.
Пиперима су се у слављу придружили и њихови пријатељи. Тако Жељко Ракочевић, поријеклом из Мораче, каже да се одазвао позиву пријатеља Слободана Божовића, Пиперу који је много заслужан за обнову цркве.
– Видио сам како је црква изгледала прије обнове и сада, и могу да кажем да сам фасциниран њеним садашњим изгледом. Задивљује ме и жеља и упорност ових људи да обнове цркву посвећену Св. Ђорђу, односно обновном духа православља на овим просторима, што би требало да радује сваког правог хришћанина – каже Ракочевић. Нада се, додаје он, да ће ускоро имати прилику да узврати гостопримство на неком од морачких сабора.
Допало се и најмлађима
Један од најмлађих учесника прославе био је и Милош Драгишић који је са оцем Жељком дошао из Црмнице да прослави Св. Ђорђа.
– Дошао сам јер је ујчевина мога оца одавде. Укључили су и мене у прославу и то ми се баш допада, и зато ћу и наредне године поново доћи – казао је он.
Странпутицом умјесто путем
Прота Раичевић, иако у пензији, и иако је већ загазио осму деценију, каже да га мјесто не држи и да зато воли да помогне другим свештеницима и одржи службу тамо гдје они не стижу. Поручује прота мјештанима окупљеним испред цркве да и кад је Ђурђевдан, али и друге дане размисле о следећем:
– Наш народ зна за многе мудре поруке, али се, нажалост, не држи ниједне. Но, треба се вратити себи, треба се вратити земљорадњи, воћарству, сточарству, свему ономе што даје живот људима. Идемо као неким путем, а у ствари идемо странпутицом – каже прота Раичевић.

Живана Јањушевић
Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This