Izaberite stranicu

Митрополит одески и исмаилски Агатангел позвао је међународну заједницу и власти Украјине да заштите свештенство и вјерне Украјинске православне цркве.
„Православна црква, њено свештенство и вјерни народ данас су мета отворених провокација и пријетњи. Средства масовних медија шире лажне информације о Православној цркви, сију непријатељство и межњу према њој међу становништвом“, казао је Митрополит Агатангел у писму упућеном представницима УН у Украјини, мисији ОЕБС-а у Одеси и влади Украјине, како преноси прес-служба Одеске епархије.
„Кроз Украјину се ваља талас напада на свештенство Украјинске православне цркве и покушаја заузимања православних храмова. Кијево-печерска и Почајевска лавра су под опсадом. У Сумију су пријетили да ће молотовљевим коктелима живога спалити Архиепископа Евлогија, заједно са Саборним храмом и Епархијском управном зградом. Неким свештеницима канонске Цркве пријећено је физичким насиљем“, наводи се у писму Митрополита Агатангела.
Црква се моли за мир и помирење, дајући тиме „примјер духовног јединства свих вјерних, без обзира на њихову националну припадност и политичке ставове“, казао је он.
Митрополит Агатангел је затражио да се предузму мјере које ће обезбиједити „немијешање политичких сила и њихових оружаних структура у активности канонске Украјинске православне цркве“, као и заштиту имовине Одеске епархије, живота и здравља свештенства и вјерних Украјинске православне цркве.

Pin It on Pinterest

Share This