Izaberite stranicu

Благодарећи Господу и Његовом Преосвештенству Епископу бихаћко-петровачком Г. Атанасију, у заједничким напорима Епархије бихаћко-петровачке и парохије граховске те уз свесрдну помоћ Општине Босанско Грахово и општинског начелника господина Уроша Макића, у Босанском Грахову је 28. априла 2014. године, одржано прво у низу молитвених сећања на борце за трајање српског бића и српског имена у време великих страдања српског народа од 1914. до 1918. године.
За почетак обиљежавања овог великог и значајног јубилеја узет је датум смрти Гаврила Принципа који је послужио као основа програма одржаног данас у Босанском Грахову.
Свету (заупокојену) Архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископ умировљени захумско-херцеговачки и приморски Г. Атанасије (Јефтић) и Епископ бихаћко-петровачки Г. Атансије (Ракита). Архијерејима су саслуживали свештеници и свештеномонаси из епархија захумско-херцеговачке и бихаћко-петровачке.
Светој Литургији присуствовао је велики број званица из политичког и културног живота овог дјела Федерације БиХ-не те Републике Српске. Нису изостали ни вјерници парохије граховске и многобројна дјечица која су, и поред редовне наставе у школи, успјела да присуствују светој Литургији.
У својству коорганизатора обиљежавања, овој свечаности је присуствовао и директор Републичког секретаријата за вјере Владе Републике Српске Г. Драган Давидовић са сарадницима.
У току Свете Литургије, Епископ бихаћко-петровачки Г. Атанасије је унаприједио у чин протојереја оца Александра Рељића пароха граховског.
Након свете архијерејске Литургије, на градском гробљу Мраморје, Епископи су извршили освећење новообновљене капеле у којој је сахрањен чувени прота Илија Билбија који је крстио Гаврила Принципа. Капела је била веома оштећена и у лошем стању, једним дијелом заслугом зуба времена али већим дијелом што је почетком ове године бесомучно покрадена и оскрнављена. Са капеле је однесен комплетан бакарни кров и звоно које је за успомену на своје славне претке излио и поставио лично прота Војислав Билбија.
Након свечаног чина освећења капеле освећено је и постављено ново звоно, опет дар проте Војислава Билбије.
У наставку, служен је парастос Гаврилу Принципу, његовим родитељима Петру и Марији, чији су посмртни остаци сахрањени у непосредној близини капеле, свештеницима Илији и Милану Билбији, оцу и сину, који су имали значајне улоге у животу Гаврила Принципа, те свим Србима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918.године.
На крају је уприличена свечана трпеза љубави за све званице у току које су се смјењивали говори представника Цркве и Државе, говори поуке и охрабрења, и говори љубави и пажње, а све како би се ојачао дух овог малобројног српског живља на крајњој граници западне Крајине. „ Гаврило Принцип и часне проте Илија и Милан имају своје место у историји Српског Народа као борци за његово вечно трајање и живот у слободи и части достојној људи“, – истакао је Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, изражавајући и своје уверење да „ сећање на њих у аутентичном хришћанском контексту може такође допринети бољем разумевању и унапређивању односа међу народима на нашем крајишком простору“.
БЕСЕДА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА УМИРОВЉЕНОГ ЗХП (ХРАМ)
БЕСЕДА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА БП (НА ГРОБЉУ)
БЕСЕДА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА УМИРОВЉЕНОГ ЗХП (ТРПЕЗАРИЈА)
БЕСЕДА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА БП (ТРПЕЗАРИЈА)
ВИДЕО ПРИЛОГ
ПЈЕСМА ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ – САФЕТ ИСОВИЋ

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This