Izaberite stranicu

Његова Светост Патријарх константинопољски Вартоломеј у интервјуу за италијанску агенцију SIR изјавио је да данас има пуно питања која Православна и Римокатоличка црква треба заједнички да размотре, преноси агенција Руске православне цркве Pravmir.
„Данас, можда и више него прије педесет година, постоји неспорна потреба за помирењем. Ово значи да је сусрет са нашим братом Папом Франциском у Јерусалиму веома значајан“, казао је Патријарх Вартоломеј о предстојећој Папиној посјети Светој земљи.
Међу питањима која стоје пред Православну и Римокатоличку цркву, он је навео страдање и неправда са којима се суочавају народи широм свијета, злоупотребу религије у политичке сврхе, растуће недаће хришћана и еколошку кризу. Све ово, по мишљењу Његове Светости, захтијева предузимање одлучних корака у узајамном зближавању и помирењу разних хришћанских деноминација, као и заједничке акције усмјерене ка превазилажењу изазова нашег доба. Патријарх сматра да Папа Франциско, у том смислу, има важну улогу.
„Он је поглавар Цркве, познат по својој искрености и алтруизму, у чијем срцу леже проблеми подјеле Цркве и страдања нашег свијета“, казао је Патријарх.
Говорећи о православно-римокатоличким односима у протеклих педесет година, он је казао да они нису били лаки, али да је јасно да су дух братства и поштовања почели да превладавају над старим полемичким питањима, као и над осудама и подозријевањима.
„Има још пуно тога да се уради и пут је дугачак. Али ми морамо остати на њему, упркос потешкоћама, јер алтернативе нема“, казао је Патријарх Вартоломеј.

Pin It on Pinterest

Share This