Izaberite stranicu

На Томину недељу, 27. априла, у Ћаваринама код Сокоца, свештеници Митрополије дабробосанске су, по благослову митрополита дабробосанског Николаја и митрополитовог замјеника епископа захумско-херцеговачког Григорија, извршили освећење темеља за нови храм, који ће бити посвећен Светим оцима Првог васељенског сабора. Кум темеља био је предсједник Грађевинског одбора Милан Јоловић.
Претходно је служена Света литургија у храму Светог Пророка Илије у Сокоцу, на којој је началствовао протојереј-ставрофор Милосав Видаковић, и парастос за пострадале у Другом свјетском рату у усташким логорима Јасеновац и Доња Градина.
Присутнима на освећењу темеља бесједом се обратио надлежни парох јереј Младен Видаковић који је рекао да градећи хрaм изграђујемо сами себе и своју будућност.
„Надамо се да ће овај храм, када буде завршен, и на њему  подигнут крст, служити да се у њему окупљамо, крштавамо, вјенчавамо, служимо  свете службе Божије, да се преко Светих тајни сједињујемо у заједници љубави Божије, просвјећујемо, освећујемо Божјом благодаћу, јер томе и служе православни храмови,“ нагласио је отац Младен.
Предсједник Грађевинског одбора и кум темеља Милан Јоловић рекао је да је ово срећан тренутак за грађане Мјесне заједнице Ћаварине. „Освјештали смо темеље храма, вриједно смо радили и дружили се. Слогом и љубављу  градимо цркву. Позвали смо и наше пријатеље, драге госте из Београда, Лознице, Зворника и других мјеста, који желе да нам помогну јер их је импресионирала наша Романија,“ додао је он.
Након освећења, за госте и званице је, у Духовном центру „Романијске Лазарице“ у Сокоцу, организован донаторски ручак за наставак изградње цркве у Ћаваринама.
Присутне је поздравио старјешина храма протојереј – ставрофор Борис Бандука, који је пренио поздраве митрополита Николаја и епископа Григорија и изразио наду да ће овај храм, који се гради добротом и честитошћу свих српских синова, бити мјесто радости и окупљања вјерника на богослужењима која ће се у њему служити, да би био свјетило и украс, не само Ћаварина, него и цијеле општине Соколац и свих који учествују у његовој изградњи.
Донаторском ручку, на коме је у новчаним прилозима прикупљено је 16.700 КМ, те грађевинског материјала у вриједности око 35.000 КМ, присуствовали су и замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Сташа Кошарац, градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија, начелници општина Зворник, Соколац и Источно Ново Сарајево Зоран Стевановић, Милован Бјелица и Љубишa Ћосић, те познати српски атлетичари Драгутин Топић, Слободан Бранковић и Снежана Пајкић-Јоловић.
У пригодном културно-умјетничком програму учествовали су етно група „Кимвал“ из Фоче и чланови  Гусларског друштва „Романија“ из Сокоца. Књижевник Миленко Аврамовић представио је свој нови роман „Мајка“, на чијим страницама је описана бескрајна туга четири мајке Српкиње, које су у минулом Одбрамбено-отаџбинском рату изгубиле по три сина. Овај роман је, уз пригодне захвалнице, уручен свим учесницима донаторског ручка.

Извор: Митрополија дабробоснаска

Pin It on Pinterest

Share This