Izaberite stranicu
На североистоку Мелбурна, у Гринсбороу, налази се Српска православна црква посвећена Светоме Сави, првоме српском архиепископу и просветитељу.
Нова црква, копија крушевачке Лазарице, саграђена је крајем 90-их прошлог века а црквену општину су 1952. године основали ратни заробљеници и први досељеници у Мелбурн после другог светског рата.
Ову малу заједницу Мелбурна краси прелепо имање на узвишеном и шумовитом месту, лепом живописаном црквом, великом и малом црквеном салом, великим паркиралиштем, парохијским домом, као и простором за спорт и друге активности.
Поред редовних светих богослужења, постоји српска школа и фолклорна група „Авала“ са скоро 100 учесника, пензионерско удружење а у току је реновирање мале црквене сале која ће боље да испуни потребе овдашње српске заједнице.
Црква се налази у општини Нилумбик (Nillumbik Shire Council) чије име на локалном абориџанском језику значи „плитка земља“ иако сам терен овога дела Мелбурна је доста брдовит и сликовит. Општина Нилумбик поносно носи име „The Green Wedge Shire“ и као таква постоји као „брана“ против претеране изградње и преправљања природе овога краја.
У Нилумбишком крају живи око 60.000 становника од којих је већина (преко 80%) рођена у Аустралији, и енглески је најраспрострањенији језик који се користи у дому локалног становништва. Верска осећања су доминантно хришћанска (скоро 60%) од чега скоро 2.000 православних, знатним бројем оних који су изјаснили да немају религију и малим бројем других вероисповести.
Као таква, свака седница општинара у Нилумбика почиње са молитвом једног од хришћанских деноминација у овом крају Мелбурна.
У други уторак по Васкрсу, 29. априла 2014. месни парох протонамесник о. Владислав Шиповац је имао част да отвори седницу Општине, отпевавши тропар Васркса на српском и енглеском језику, пожелевши свим општинарима срећан Васкрс и почетак рада.
Пре отварања седнице, свештеник је имао прилику да вечера и поразговара са општинарима где им је изнео планове за даље радове на црквеној сали и околном имању и где је позвао Општину да помогне у остварењу амбициозних планова на црквеном имању.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This