Izaberite stranicu

Антиохијска православна црква послије вишемјесечних покушаја нормализовања односа са Јерусалимском православном црквом, која је оспорила њену јурисдикцију у односу на државу Катар, прекинула је са њом канонско општење, саопштава “Седмица.Ру” позивајући се на Romfea.gr.
Ова одлука је донијета на засједању Светог синода Антиохијске цркве које је одржано 29. априла под предсједавањем антиохијског Патријарха Јована Десетог. Напомињемо да је за вријеме синаксиса поглавара Православне цркве у Истанбулу, одржаног почетком марта, представник Антиохијске цркве Митрополит буенос-аирески затражио хитно рјешење тог проблема, и у знак протеста није потписао закључни докуменат тог састанка.
Патријарх Јован Десети је изјавио члановима Светог синода о својим покушајима дијалога са Јерусалимском црквом и о позицији Патријарха Теофила Трећег, послије чега је била једногласно донијета одлука да се прекине његово помињање у диптисима, и пошаљу одговарајуће посланице свим помјесним Црквама.
Обје помјесне Цркве сматрају дражаву Катар својом канонском територијом.
Како је било саопштено, конфликт је настао пошто је марта прошле године јерусалимски патријарх у Катар послао свог митрополита. Проблем није могао да се ријеши ни посредовањем Патријарха константинопољског Вартоломеја и владе Грчке.
Извор: Благовести

Pin It on Pinterest

Share This