Izaberite stranicu

Свети Владика Николај Српски током целог му земног века био је предан молитви. Молитвом је мислио, философирао, говорио, писао… речју, Богу и свом роду служио. У тренуцима дубоких созерцања Творца и лепоте творевине, за време столовања у древном Охриду, Владика Николај написао је „Молитве на језеру“. Како рече ученик нововременог „српског златоуста“, професор и писац архимандрит Јован (Радосављевић), та књига је српски Псалтир – збирка молитава драгоцених сваком Хришћанину и духовних путоказа за овоземљски живот, не би ли нам се душе уздигле до висина где Васкрсли Господ и Свети Владика Николај пребивају.

„Молимо се и ми овако како се он молио у својим молитвама на језеру. Бисерним сузама чистимо, а молитвеним тамњаном кадимо душу своју“, записао је у рецензији двд-а „Молитве на језеру“ Епископ ваљевски Г. Милутин, чијим је благословом и идејом настао овај издавачки првенац Радија Источник. Текстове „Молитава на језеру“ доноси диван глас свештеника Игора Илића, обраду тона и монтажу урадио је Саша Стефановић.

– Имајући у виду да је Владика Николај увек са собом носио фрулу и двојнице и да је лепо свирао на њима, текст смо употпунили инструменталом на фрули, чији је аутор Марко Џамбасовић, музичар из Чајетине. „Молитве на језеру“ су до сада објављиване само у виду сегмената. Ово је прво издање комплетног дела и траје скоро осам сати. На омоту се налазе речи о делу Светог Аве Јустина и Владике Милутина. Свети Владика Николај је беседио у овом храму те смо желели да промоцију диска приредимо управо овде. Да ово вече буде његова продужена беседа – рекао је на синоћној промоцији у Покровском храму протођакон Слободан Алексић, главни и одговорни уредник Радија Источник.

Прва у низу промоција

Иако је, упркос лошем времену, промоција у Покровској цркви била сасвим фино посећена, Радио Источник организоваће још једну у Ваљеву, као и промоције у свим намесништвима Епархије ваљевске.

– Желимо да сав верни народ упознамо са аудио издањем „Молитава на језеру“ јер се ради о делу веома корисном за живот у вери сваког савременог човека. Надам се да ће, уз Божју помоћ, Радио Источник имати још овако вредних издања – каже главни и одговорни уредник епархијског гласила протођакон Слободан Алексић. .

Свети Владика Николај је много говорио и писао. Био је трудољубиви прегалац у славу Христа Господа, са великом љубављу према свом народу. Свакоме је умео да каже нешто добро и лепо. Знао је невероватно лепо да шара васкршња јаја и тада би мноштво деце трчало око њега. У Жичи се знало скупити хиљаде верника, а Владика Николај би са радошћу сваког дочекао, сећања су архимандрита Јована на великог духовног учитеља.

У програму промоције учествовали су и свештеник Игор Илић и ђакон Душан Новаковић.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This