Izaberite stranicu

Конкурс је био посвећен 700-годишњици од рођења преподобног Сергија Радонешког, великог подвижника и оснивача знамените Светотројичке Сергијевске лавре

28. април 2014. Конкурс је организовао Међународни фестивал „Академија православне музике“ заједно  с Православним богословским институтом Светог Сергија у Паризу,  а благословом Патријарха московског и све Русије Кирила и уз подршку Министарства културе Руске Федерације. Проведен је у пет номинација.  У четвртој номинацији  за компоновање стихира а капела  у част светог Сергија Радонешког, међу многим учесницима из целога света налазио се и протојереј Кирило Попов, свештенослужитељ при митрополијском храму Свете Недеље у Софији и диригент софијског Свештеничког хора.
Композиције протојереја  Кирила Попова добиле су две награде: међународног жирија за композицију бр. 4, као и специјалну награду од стране лавре Свете Тројице.
Приликом оцене композиције жири је имао на уму композиторово ауторитативно познавање традиције православне музике у њеном културном и историјском контексту. Други међународни конкурс за композиторе „Св. Роман Слаткопевац“ представља значајан културни пројект Руске Федерације и Руске Православне Цркве у циљу популарисања и развијања православне  духовносги и културе.
Протојереј Кирило Попов је био награђен и раније на првом конкурсу „Свети Роман Слакопевац“, проведеном у априлу 2012. године.

Извор: СПЦ/Бугарска Патријаршија (с бугарског: Радомир Ракић)

Pin It on Pinterest

Share This