Izaberite stranicu

Под диригентском палицом ђакона мр Михајла Лазаревића, са својим солистима Александром Добришом (сопран), Милицом Лалошевић (мецосопран) и Јованом Мршуљом (чланица хорског подмлатка), уз оперског пјевача Николаја Суслова из Русије и протојереја ставрофора Момчила Кривокапића, хор Српског пјевачког друштва Јединство Котор 1839, у години када, као један од најстаријих хорова у Српству, прославља јубилеј 175 година рада, поново је у понедјељак вече, 28. априла, одушевио пробрану которску публику.
У препуном Храму Светог Николе у Старом граду, програм традиционалног Васкршњег концерта започео је Московским напјевом-Христос Воскресе, након чега су публици жељној истинске духовне музике севирана дјела: Мирка Павловића, Петра Турчањнова, Павела Чеснокова, Владимира И. Мартинова, Корнелија Станоковића, Алексеја Астафјева, Тихомира Остојића, те Руски и Византијски напјеви.
„ До 19. вијека у Цркви хришћанској пјевали су само мушкарци, а женама није било мјеста ни у хору. Наш хроничар Јово Кадија секретар Друштва, диригент, у својој Хроници на неколико мјеста са жаљењем каже како није успио да убиједи Которане да неке дјевојчице својим милогласним звуком пјевају на литургијама.
Хор је постао мјешовит, у вријеме октобарске револуције, када су дошли су Руси, а међу њима грофица Јелисавета, првакиња Одеске опере. Да ли игром случаја или је нешто јаче, тек ми смо вечерас почаствовани учешћем оперског пјевача Николаја Суслова из Русије“, казао је секретар СПД Јединство Драган Ђурчић. Истакавши да ће хор и даље пјевати као и до сада „Пјесмом срцу срцем роду“, Ђурћић је најавио прославу јубилеја 175 година Јединства који ће ускоро бити и датумски прецизиран.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This