Izaberite stranicu

Један руски пилот на служби у ваздухопловној бази „Кант“ у Киргизији предао је државној Националној академији наука цајраксе – надгробне споменике чију су старост локални научници проценили на неколико векова.

„Заједничка група киргиских и руских археолога већ је на локалитету и истражују старе артефакте“, изјавио је у четвртак Интерфаксу званични представник Централног војног региона пуковник Јарослав Рошчупкин.

Како је он казао, капетан Анатолиј Черкасов је открио четири надгробна споменика (цајракса) током извиђања локалитета близу терена за стрељачке вежбе „Еделвајс“. Ови артефакти су му привукли пажњу својим необичним облицима и угравираним сликама.

Обредни предмети са крстовима откривени су на неколико километара од средњовековног Невакета (Краснореченско „городишче“ је локалитет једног старог насеља), где су раније пронађена места сахрањених хришћана из седмог и осмог века. Стручњаци треба да открију који тип крстова (несторијански, јерменски или малтешки) је изображен на њима и да одговоре на један број питања.

„Симболично је то што су стари обредни предмети предати у време међународне конференције у Киргизији посвећеној 175-годишњици од рођења  Николаја Пржелевског, чувеног путника и знаменитог научника. Он је био руски официр коме је планинска област била друга домовина,“ прокоментарисао је Ј. Рошчупкин.

Извор: СПЦ/Pravoslavie.ru

Pin It on Pinterest

Share This