Izaberite stranicu

Дана 25. априла о. г. у храму св. великомученика Прокопија у граду Варни одслужена је архијерејска Литургија; служио је Митрополит варненски и векликопреславски Јован.
Храму је приспео дар манастира Зографа на Светој Гори – копија чудотворних икона св. великомученика Георгија и Пресвете Богородице „Услишитељице“.
У наставку Литургије савршен је и општеградски молебан и започела кампања „Варненски Великден (Васкрс)“ у циљу прикупљања средстава  за довршетак цркве св. великомуч. Прокопија Варненског. Свечаности су присуствовали градоначелник г. Иван Портних,  представници локалних власти и дародавци.
________________
Чудотворна икона Пресвете Богородице „Проговоривше“, иначе познате и као „Услишитељица“, почива у манастиру Зографу, где ју је изобразио један од најпоштованијих тамошњих светих – св. Козма Зографски.
Према предању, св. Козма се молио пред овом иконом и чуо је како се Пресвета Богородица обраћа своме Сину с молбом да спасе њега монаха у молитви, а Господ Христос јој одговара како је потребно да се он удаљи у молчалницу недалеко од манастира. Св. Козма је поступио по заповести и отишао у пештеру од које се види манастир. У тиховању и сазерцању монах је сагледао свој живот и удостојио се светости. Свети отац је и данас покровитељ манастира и тамошњег братства.
Икона Пресвете Богородице „Проговоривше“ чува се у манастирској саборној цркви, где је више моштију светих, као и честица Часног Крста Господњег и друге хришћанске светиње.

Извор: СПЦ/Бугарска Патријаршија (с бугарског Р. Ракић)

Pin It on Pinterest

Share This