Izaberite stranicu

Јерменски народ од Турске не очекује саучешће, већ признање геноцида, изјавио је предстојатељ Јерменске апостолске цркве, Католикос Арам I.
„Прочитали смо изјаву премијера Турске уочи Дана сјећања на жртве геноцида над Јерменима. Фалсификовање историјских чињеница не може надвладати неоспориву истину. Оно што се 1915. догодило у Турској није резултат ратних дејстава, господине премијеру. То је био геноцид над Јерменима – у политичком и правном значењу те ријечи“, казао је Католикос Арам I, коментаришући изјаву турског премијара Ердогана уочи Дана сјећања на жртве Јерменског геноцида 24. априла.
Турски премијер је у сриједу по први пут изјавио саучешће потомцима Јермена који су 1915. масовно пострадали на територији Отоманског царства.
„Са надом и вјером желимо да Јермени који су изгубили животе почетком ХХ вијека почивају у миру, а њиховим унуцима изражавамо своје саучешће. Трагедија Првог свјетског рата је наш заједнички бол“, казао је Ердоган у својој изјави.
„Ово је геноцид који су организовали и извршили ваши преци – Талат Паша и Енвер Паша“, казао је предстојатељ Јерменске цркве, у одговор на премијерову изјаву, „Стога, јерменски народ од Турске не очекује саучешће и поуке, већ признање геноцида и компензацију“.

Pin It on Pinterest

Share This