Izaberite stranicu

Поглавника Независне Државе Хрватске Анту Павелића на својој територији у Риму скривао Ватикан, потврђују документи из 1947. које је објавила америчка Централна обавештајна агенција.

Документи показују да су Американци и Британци 1947. планирали да ухапсе Павелића, али тај план није спроведен, преноси Јутарњи лист.

Dokumenti-CIA-Pavelic.jpg

Како тврди ЦИА, Павелић је 6. маја 1945. побегао са породицом у Аустрију, одакле се, са фалсификованим перуанским документима на име Педра Гонера, прерушен у свештеника, пребацио у Италију, где га је под своје окриље узео Ватикан.
У Риму је после пада НДХ група свештеника, везана уз завод Светог Јеронима, успоставила мрежу, која је требало да омогући припадницима квислиншког режима да се пребаце у Јужну Америку.
Према документима ЦИА, у заводу Светог Јеронима у центру Рима су боравили командант усташког ваздухопловства Владимир Крен, заменик министра спољних послова НДХ Вјекослав Вранчић, али и Ђорђе Перић, министар пропаганде у српској квислиншкој влади Милана Недића.
Американци нису желели да ухапсе Павелића без британског учешћа, јер „није у америчком интересу“, пошто, како се истиче у извештају, „америчке обавештајне агенције користе бројне Хрвате као доушнике“.
Како се наводи у документима, „значајан број тих Хрвата је лојалан Павелићевим антикомунистичким активностима и католичком фанатизму“.
Павелић је последњи пут виђен у јулу 1947. године док је, обучен као свештеник, шетао Римом.
У документима се тврди да су Британци раније те године омогућили Павелићу да побегне из Ђенове, где су организовали акцију чији је циљ био да се ухапсе квислинзи који су планирали да из тог лучког града крену на пут за Јужну Америку.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This