Izaberite stranicu

Поводом празника Васкрсења Господа Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије уприличио је на Васкршњи понедјељак у манастиру Ђурђеви Ступови, свечани васкршњи пријем.
Традиционални васкршњи пријем у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима одржан је другог дана Васкрса, у понедјељак 21. априла 2014. године у вечерњим часовима.
Свечаности се одазвао велики број званица, између осталих, предсједник општине Беране г. Драгослав Шћекић, предсједник Скупштине општине Беране г. Горан Киковић, секретар беранске општине г.-ђица Јасмина Ђукић са другим општинским функционерима, те предсједници Црквених општина Беране и Бијело Поље г. Влајко Ћулафић и г. Ранко Дамјановић, предсједници и чланови Црквених одбора за изградњу и обнову храмова сјеверног дијела наше Епархије, бројно свештенство, свештеномонаштво и друге личности из привредног и културног живота Берана, Бијелог Поља, Андријевице, Плава, Мојковца, Рожаја.
Епископ Јоаникије је гостима честитао празник Васкрсења Христовог, пожеливши да их Господ благослови и да васкршња радост уђе у све домове. Нека нас та радост, поручио је Владика, све просвијетли, обједини, измири са Богом, са нашом савјешћу и једне са другима, да бисмо се у том заједништву и тој снази, трудили да чинимо што више добра за нас лично, за наше спасење и спасење својих ближњих.
„Васкрсење Христово, драга браћо и сестре, сабрало је сву православну васељену и цио васиони свијет, пошто ове године сви хришћани, у исти дан, славе Васкрсење Христово. То је знак васељенске и космичке радости, коју доноси овај велики празник у коме учествујемо, у овим светим, благим и благословеним данима, данима прожетим свјетлошћу непролазном, радошћу вјечном која испуњава наша срца, обнавља наша бића, обликује нас и саображава самом Господу Христу, обликује нас по Његовом лику и подобију“.
„Васкрсење Христово упечаћује се у цио наш живот онако, као што то велики учитељ православне вјере Свети Сава, а послије њега и Његош, говоре да Васкрсења не бива без смрти. Кад наилазе дани понижења, туге, жалости и мука храбримо се, оснажујемо и обнављамо, увијек, надом Васкрсења Христовог, које често доживљавамо и у нашем личном животу. Надамо се, да ће и ова искушења кроз која пролази наш народ, кроз која пролазе православни народи, као што видимо од Сирије до Украјине, имати за свој резултат велику духовну обнову. И наш народ је у својој историји, па и у ове наше дане, искусио доста понижења и доста страдања. Надам се да ће и то, по промислу Божјем, да се окрене на радост, јер је наша вјера свијетла, увијек даје наду“, казао је Његово Преосвештенство.
Он је присутнима заблагодарио што су се одазвали позиву да присуствују традиционалном Васкршњем пријему у манастиру Ђурђеви Ступови, јер се и на тај начин, према Владикиним ријечима, продужава радост највећег хришћанског празника.
„Нашој вјери је извор свијетло Васкрсење Христово и доживљај вјечне и нестворене свјетлости Божје, која се на нас излива на свакој светој служби када се саберемо. И оваква окупљања, кад су у име Божје, а ми смо се вечерас овдје скупили у име овог празника, у име Христа Господа Васкрслог, такође носе и доносе посебну радост. Зато нам је веома драго што смо, на овакав начин, продужили васкршњу радост. Веома сам захвалан што сте се одазвали нашем позиву, а ово је већ традиционални наш окуп овдје, у древној немањићкој светињи Ђурђевим Ступовима, на други дан Васкрса“.
„Надам се да долазе бољи дани и за Беране. Увијек се надамо. Градимо свети храм Светог Симеона Мироточивог Светог Стефана Немање, величанствени храм у Беранама; градимо га са надом да ће цијело Беране и сјевер Црне Горе да се обнови, да сјевер Црне Горе не буде симбол назадовања у нашој држави, него, ако Бог да, за напредак. За то се сви боримо и надамо се да ћемо добру сарадњу са нашом општином, а ми смо ту сарадњу давно успоставили и, хвала Богу, одржавамо је, убудуће унапредити, да ћемо заједничким трудом, свак у оквиру својих надлежности и одговорности, учинити што је најбоље и што народ очекује од нас овдје у Беранама“, рекао је Преосвећени Епископ Јоаникије, додајући да је брига о народу, потомству и овом граду оно што треба све да нас обједињује, без обзира на разлике у ставовима и мишљењима.
„Ми сабирамо народ колико је то у нашој могућности, дајемо му прилику да се упозна са својом вјером, традицијом, са ријечју Божјом, са Јеванђељем, да се духовно оснажи и нахрани, јер сматрамо да је важно да сви знамо за ону ријеч Божју: „Не живи човјек само о хљебу, него о свакој ријечи која излази из уста Божјих“, а то је ријеч истине, ријеч Светог Јеванђеља, ријеч наше свете вјере, наше свете Цркве. То је, управо, ријеч о Васкрсењу Христовом, јер све што је казано у Светом Јеванђељу, што је Господ говорио и чинио, потврдио је и усавршио и свакој тој ријечи дао силу Својим васкрсењем из мртвих и Својом побједом над смрћу“, закључио је своје обраћање Његово Преосвештенство Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This