Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Васкршњи понедјељак 21.априла 2014, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Шудикови.
Саслуживало је свештенство архијерејског намјесништва беранско-андријевичког и монаштво Епархије. У литургијском сабрању учествовао је велики број вјерника беранског краја, који су се, послије четрдесетодневног Великог и Часног поста, у радости Празника над празницима, причестили Светим тајнама Христовим.
Бесједом се обратио Преосвећени Епископ Г. Јоаникије, који је нагласио да се дани Свијетле седмице, од Васкрса до Томине недјеље, прослављају као први дан Васкрса. Цијела ова седмица, према Владикиним ријечима, дубље гледано је један дан, то је предокус новог дана, предокус Царства небеског.
„Празнику Христовог Васкрсења радује се и небо и земља, и цвијет у пољу, и птица у гори. Све се радује у ове свијетле и велике дане. Господ Исус Христос примио је за нас крсно страдање, али се показао као Господар живота и смрти и својим дијелима потврдио своје ријечи, када је говорио: „Власт имам положити живот Свој и власт имам опет узети га“. Он је својом жртвом искупио нас од гријеха који смо начинили по Адаму, сишао у доње свјетове и све просветио вјечном Својом истином, силом, правдом, животом и оне који су се раније упокојили ослободио од таме и мрака и, побједивши смрт, васкрсао у трећи дан, као што је и писано“.
„Господ нам даде ту слободу, јер се Он јави као побједитељ смрти и нас учини учесницима Његове побједе, заједничарима Његове побједе, заједничарима тридневног и преславног Васкрсења Његовог, зато што се Он у свему поистовјетио са нама, да би нама дао прилику да се поистовјећујемо са Њим. Ми хришћани, имамо велику, изузетну повластицу, која се ни са чим на овом свијету не може упоредити, јер је то највећа повластица коју човјек може да има – да буде хришћанин, да буде Христов, да буде са Христом, да се са Њим поистовјећује, да се Њему саображава, да се Њему уподобљава, да у души својој носи Христа Господа“, казао је Његово Преосвештенство.
Честитајући празник, приликом сабрања у манастиру Шудикови, Владика је пожелио да Васкрсење Христово свима донесе радост новог живота.
„Сви се, драга браћо и сестре, радујемо, сви славимо Васкрсење Христово нарочито у дане ове Свијетле седмице. Зато се сабирамо, служимо свете службе, сваки дан славимо, прослављамо, радујемо се, али, наравно, не занемарујемо своје слабости, своје мане, којих треба да се ослобађамо. Господ јесте васкрсао, али нам се ништа не даје механички, него по вјери нашој и труду нашем, зато што Господ хоће да будемо не пасивни учесници Његове славе и величине, него активни судионици. Он нас хоће, не као робове, него као слободне људе, слободне личности, јер нам је Он ту слободу дао и зато је наш мали труд, који чинимо по својој слободној вољи, толико драгоцјен за наше спасење. Мали корак, мали труд, али за то добијамо много и велико“, истакао је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This