Izaberite stranicu

После прошлогодишњих „напада“ албанског приштинског универзитета, који је Српску православну цркву тужио за наводну узурпацију земљишта на коме је изграђен храм Христа Спаса у центру Приштине, још агресивнији био је косовски министар за просторно планирање, Дардан Гаши, који се ових дана „заложио“ за рушење овог православног храма. Тиме је и званично, по ко зна који пут, потврђено да је незавршена црква Христа Спаса у центру града надомак покрајинске библиотеке и факултета, односно зграде ректората, трн у оку Албанцима.
У уторак се огласила и Грађанска иницијатива „Српска“, која најоштрије осуђује изјаву косовског министра.
– Овакве и сличне изјаве већ су у прошлости нанеле велику штету православној културној баштини на Косову, зато апелујемо на министра Гашија да реторику смири и политичке амбиције покаже поступцима који су у складу са веком у коме живимо и правима свих људи на вероисповест – наводи се у саопштењу и подсећа да је за време мартовског погрома спаљено и уништено 35 православних храмова, од тога 6 у првој категорији, што значи црквених грађевина из ИВ, В и ВИ века.
Из „Српске“ подсећају и да је до 2004. на Косову уништено 38 споменика и објеката културе и да је било идеја да се од незавршеног храма Христа Спаса у Приштини направи „Меморијални музеј косовских Албанаца“.
Апелујући на међународну заједницу, Еулекс и Кфор, да хитно реагују како би бар делимично ублажили немир међу Србима на Косову, „Српска“ упозорава да овакве изјаве Србима враћају сећања на дане када су рушени храмови СПЦ, прогнано преко 4.000 Срба, а запаљено преко 800 српских домова.
– Да ли се то тражи изговор за скрнављење српских храмова и да ли ћемо се за исповедање вере пријављивати у министарство господина Гашија за дозволе? Како је могуће, питамо међународну заједницу, да се још није огласила по овом јасном и очигледном примеру кршења права на вероисповест у 21. веку? – истичу представници „Српска“.
Храмови СПЦ на Косову се, иначе, налазе под заштитом Кфора и Косовске полиције, а већина је ограђена бодљикавом жицом.
Праве албански музеј

Сенат албанског Универзитета у Приштини у септембру 2012. одржао расправу о овој цркви. На расправи су изнета „различита мишљења“ – од тога да је треба срушити или градити па претворити у „музеј патње косовских Албанаца“. Иначе, започет деведесетих, недовршени Храм Христа Спаса у Приштини је после сукоба 1999. био стална мета напада, а једно време био је претворен у јавни тоалет.

Д. Зечевић

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This