Izaberite stranicu

„Живимо у времену када нам је благодатна помоћ Божија потребна готово сваки дан, као што је то било у древна времена, у време светих апостола, када су се хришћани практично сваки дан сабирали да би савршили Свету Евхаристију“ – истакао је Његова Светост Патријарх Кирил у својој беседи на Велики Четвртак 17. априла 2014. године. – Неизводљиво нам је из бројних разлога да се често причешћујемо – и зато што смо заузети послом, неуморним радом, па чак и ако смо у пензији, много је журбе и брига које гутају већину нашег времена!“     
„И не смемо, као што говори апостол Павле, да узимамо Тело и Крв Христову на суд или на осуду. Потребно је припремити се за ту велику Тајну, али не тако да припрема постане препрека за приступање причешћу. Јер многи говоре: „ја се нисам припремио и зато се нећу причестити“, подразумевајући под припремом дуг и сложен процес. Тај процес је потребно обављати барем неколико пута у години, а нарочито за време постова. Међутим, кад не постоји могућност да се у потпуности испуне сви прописи, треба се ограничити на оно најнеопходније. То је посећивање храма уочи литургије, читање молитвеног правила пред причешће, исповест, неузимање хране до примања Светих Тајни Христових и, најбитније — измирење са ближњима.
„Не смемо приступати причешћу ако нисмо измирени међу собом. Јер ако се не измиримо, по речима апостола, онда се ми причешћујемо на суд или на осуду. Уколико са смирењем и свешћу о својој огреховљености, односно са надом на помоћ Божију, приступимо светој чаши онолико често колико то можемо, онда ће Господ укрепити нашу, по људској природи, слабу снагу“ — нагласио је Предстојатељ.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.Ру

Pin It on Pinterest

Share This