Izaberite stranicu

Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил поздравља све „љубљене у Господу архипастире, свечасне пастире и ђаконе, богољубиве монахе и монахиње, драгу браћу и сестре“ традиционалним поздравом „Христос васкрсе!“…

Између осталог, Његова Светост истиче: „На светли дан Васкрсења Христовог душе милиона верних испуњене су благодарношћу Творцу, и наше земаљско бивствовање задобија изворни смисао. Пасха Христова постаје велико светковање живота, светковање победе живота над смрћу, уносећи љубав, мир и духовно преображавање.

Празновањем Пасхе сваки пут откривамо нови период у своме животу, јер Васкрсли Господ обнавља људску природу, јача је у искушењима и пружа јој снагу да чини добра дела.

Пасхална вест, која је изменила сав потоњи ход историје света, подстиче и нас на преображавање и духовно обнављање, које је толико неопходно данашњем друштву. Она подсећа све људе на изворе хришћанства, а исто тако и на будуће Царство Божје, где ће „Бог бити све у свему“ (1 Кор 15,28).

У светле дане  пасхалног светковања позвани смо да своју радост поделимо са својом родбином и ближњима, да према њима пројавимо делатну љубав и милосрђе.  Таквом љубављу, освећеном вековном традицијом које се држимо, сведочимо о томе да смо сапричасници наслеђа Христовог и  вере у то да је заиста васкрсао Господ.

И данас, као и у прошлости, Руска Православна Црква  усрдно проводи  своју спаситељну мисију, непрестано проповедајући правду Божју, учвршћујући непорециви значај јеванђелских заповести, позивајући на мир и слогу, служећи духовном јединству народâ који живе у земљама које су у пастирском старању Московске Патријаршије.

Наша лична молитва упућена данас народима Русије и Украјине у томе је да се зацари мир у мислима и срцима браће и сестара по крви и по вери, како би се васпоставиле покидане везе и наставила неопходна сарадња.

Објављујући љубав Христову која превазилази разум  (Еф 3,19), хришћанство обједињује људе превладавањем националних, културних и државних граница, јер светлост Христова обасјава свакога човека (Јн 1,9).

Нека Васкрсли Господ подари свима нама оно што је душекорисно док настављамо своје овоземаљско странствовање, имајући на уму високу хришћанску одговорност и призив да у себи и око себе изградимо чврсту веру, искрену љубав и непоколебиву наду! Нека радост овога празника ојача и надахне све нас на чињење добрих дела, нека нам подари смелост и снагу да усред узбурканих таласа мора овоземаљског живота очувамо смелост и спокој како бисмо одолели саблазнима и искушењима, и, по речима преподобног Сергија Радонешког, превладали  мрски раздор овога света…“

Извор: СПЦ/Московска Патријаршија

Превод с руског: протођакон Радомир Ракић

Pin It on Pinterest

Share This