Izaberite stranicu


Како саопштава Патриархия.ru, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил одржао је молитву за мир у Украјини уочи самог празника Светлог Васкрсења Христовог.

Свјатјејши Патријарх се након Литургије, која је служена у саборном Храму Христа Спаситеља у Москви 19. априла 2014. године, обратио верницима првосветитељским словом:

„Овим предивним богослужењем – Литургијом на Велику суботу – улазимо у празновање Светлог Васкрсења Христовог. И иако Васкрс почиње астрономски у поноћ, када сва Црква поје химну Васкрслом Христу, већ сада, пошто је Литургија повезана са вечерњом службом, а по црквеном типику празник почиње од вечери, улазимо у ово празновање. Ова субота је пуна благодати, будући да је управо тада Христос уснуо и то посебном смрћу. Била је то физичка смрт човека, која није могла да уништи Његово Божанско Тело. И ми знамо да је у тренутку Васкрсења Господ устао из мртвих. То је највећи догађај у људској историји.

Управо у овом духовно најтежем тренутку нашег верског живота, када ми своја срца отварамо у сусрет Господу, Васкрслом Спаситељу света, желео бих да позовем све вас и сву нашу Цркву да се усрдно и искрено помолимо за Украјину.

Украјина је политички земља која се налази изван наших граница, али духовно и историјски то никада тако није било.

Ми смо пред Богом један народ и исповедамо једну православну веру, ма колико неки желели да кажу да украјински народ исповеда и друге вере. Ми се с поштовањем односимо према верским мањинама, али и даље тврдимо да је Украјина, која је органски повезана са Светом Русијом – православна земља.

Ми смо данас дужни да се помолимо за руски народ који живи у Украјини, да би Господ украјинској земљи послао мир, да не би ни под којим условима допустио међунационална трвења како унутар украјинске државе, тако и у односима између Украјине и Русије и да би осујетио планове онима који би желели да политичким средствима или насилним путем разоре Свету Русију. Тако је било више пута у историји, и то никада нико није успео да уради. И данас, пошто је велико искушење да се овај раскид споји са стицањем војног и политичког примата, као православна чеда Свете Русије, ми смо дужни да се молимо Господу за мир у Украјини, за окончање насиља, за успостављање мира, као и за то да народи Свете Русије никад не буду међу собом у непријатељским односима и да нико никада народ Свете Русије не искористи за своје циљеве, да их увуче у међунационални сукоб, да раслаби њихов духовни живот и, пре свега, православље.

Односећи се с поштовањем према суверенитету савремене Украјине, данас ћемо се помолити и за то да Господ помогне у превазилажењу политичке и социјалне кризе у овој земљи, како би легитимним путем била изабрана власт и у како би у основни закон биле унете оне измене, којим се данас нада народ Украјине, и да никада и ни под којим условима непријатељ људског рода не успе да посеје семе раздора како унутар Украјине, тако у читавој историјској Светој Русији“.

Свјатјејши Патријарх Кирил је истакао да се, почевши од среде Страсне седмице, по црквеном типику не праве велике метаније, али, с обзиром на посебну важност онога што се дешава у Украјини, Руска православна црква даје благослов свим присутним верницима у храму да клекну, након чега је на коленима са уздигнутим рукама прочитао молитву.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.Ру

Pin It on Pinterest

Share This