Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је вечерас са свештенством у Цетињском манастиру Јутрење Велике Суботе са Статијама.
У току службе он је предводио Литију, која је од Цетињског манастира ишла до цркве на Ћипуру, око Биљарде и назад.
У обраћању вјернима Владика је рекао да је Свети Петар Цетињски свједок Христове Голготе и да и у наше вријеме Црква Христова иде преко Голготе, нарочито у Сирији, на Косову и Метохији и у новије вријеме у древној Кијевској Русији.
“Сјеме раздора, братомржње и раскола посијао је на тим просторима Кијевске Русије безбожни систем бољшевичке револуције, и данас поново из тог злог и опаког сјемена рађа се раскол и раздор међу браћом, међу Кијевом и међу Москвом”, рекао је Владика и додао да наследници правде Понтија Пилата данас учествују у продубљивању тога раскола.
Он је рекао да је потребно имати много мудрости и знања да и ми не учествујемо у том продубљивању рана раскола међу Кијевом и Москвом.
“Није добро да и ми одавде учествујемо у томе, јер тим продубљивањем тих рана и тих раскола продубљујемо и расколе у нама самима и међу нама самима”, упозорио је Митрополит црногорско-приморски.
Владика је подсјетио на завјештање које је оставио Свети Петар Цетињски своме народу о вјерности једнородној, једнокрвној, једнојезичној и једновјерној Русији.
“Па је добро у овај дан, када прослављамо Голготу Христову да се сјетимо и тих ријечи Светога Петра Цетињскога да нам буду опомена, и нама овдје сабранима и свима у Црној Гори, од њене владе, па редом – до последњега који живи у овим крајевима”, поручио је Митрополит Амфилохије.
“Онај који није изгубио савјет, који се није сврстао са Јудиним сватовима, то јест са онима који продају вјеру за вечеру, који за своје интересе жртвују и себе и свој образ, он ће схватити и прихватити, и сјетити се и испоштовати овај завјет Светог Петра Цетињскога и наставити да ходи оним путем који нам је он зацртао”, закључио је МИтрополит Амфилохије.
Р.В.
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/14659/18.04.2014.%20Mitropolit%20Statije%20Cetinje%20Veliki%20petak.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигоре”]


Pin It on Pinterest

Share This