Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ јегарски др Порфирије обавио је 15. априла 2014. године свету тајну крштења петнаест припадника 3. бригаде Копнене војске у цркви Светог Симона Монаха у Нишу.
Владика Порфирије је истакао да је враћањем војних свештеника у касарне унапређена сарадња са Војском Србије, а круна те срадње је крштење петнаест официра, подофицира и професионалних војника припадника 3. бригаде Копнене војске. – Крштење није само леп обичај који негује српски народ, већ је то улазак у Цркву Христову која надилази све границе и поделе међу људима. Крштење је само почетак живота у Цркви, који подразумева труд и покушај читавим својим бићем да се негују хришћанске врлине, тј. да се испуњавају заповести Христове, а хришћански живот се потврђује кроз учешће у светој Литургији. Између Цркве и Војске не само да постоји сарадња, већ се са војним свештеницима који су присутни у касарнама ради о послу на истом пољу – поручио је епископ Порфирије. Епископу Порфирију саслуживали су капетан Слађан Влајић, главни војни свештеник, војни свештеници из других бригада и свештеници Епархије нишке, у присуству бригадног генерала Желимира Глишовића, команданта 3. бригаде КоВ.
Потпуковник Жељко Петровић је рекао да је сам чин крштења за њега и његову породицу свечан и узвишен догађај. Десетар Ивана Симоновић је истакла да је срећна што је учесник првог крштења у војничкој цркви Светог Симона Монаха у касарни Књаз Михаило у Нишу, која је, да подсетио, освећена октобра прошле године, када су у Војсци Србије отворени и други богослужбени објекти у складу са Законом о Војсци Србије, који омогућује свим припадницима Војске Србије право на слободу вероисповести.

Извор: СПЦ/Епархија нишка

Pin It on Pinterest

Share This