Izaberite stranicu


Музеј Гети из Лос Анђелеса објавио је да ће светогорском манастиру Дионисијату вратити рукописно Јеванђеље из 12. вијека украшено непроцјењивим минијатурама.

Музеј је ово ремек-дјело византијске умјетности добио 1983. године као дио веће колекције. Ипак, недавно истраживање које су заједнички спровели грчко Министарство културе и музеј Гети указује да је Јеванђеље противзаконито узето из манастира.

Претпоставку је потврдио недавно откривен запис у манастирском љетопису из 1960, у коме се каже да је рукопис, заиста, нестао. Информација о овом нестанку није објављена ни тада, ни касније. Полиција није обавијештена, и Јеванђеље није уврштено у ниједну листу украдених драгоцјености, истиче музеј.

„Ослањајући се на нову информацију, која баца свјетло на све ове догађаје, музеј је одлучио да треба да врати рукопис светом манастиру Дионисијату, из којег је нестао прије више од 50 година. Манастирски љетопис, који нам је тек недавно постао доступан, је од одлучујућег значаја“, казао је др Тимоти Потс, директор музеја Гети.

Јеванђеље је тренутно дио поставке „Небо и земља: Византијска умјетност на културној раскрсници“, која је представљена на 14 изложби.

Јеванђеље ће манастиру бити враћено 22. јуна, када се затвара изложба у Гети центру у Брентвуду.

Музеј Гети је 2011. потписао споразум са Грчком, који обје стране обавезује да предузму борбу против незаконите трговине културним наслеђем. Овај споразум, такође, предвиђа културну размјену, као и одржавање заједничких истраживања.

Pin It on Pinterest

Share This