Izaberite stranicu

У  Цветну недељу, 13. априла 2014. године, када наша  Црква прославља  успомену на свечани улазак Господа Исуса Христа у град Јерусалим, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Господин Иринеј, началствовао је Eвхаристијским сабрањем мноштва верног народа Божјег уз саслужење архимандрита Сергија Карановића сабрата манастира Рмањ, десеторице презвитера и шесторице ђакона.
По сведочењу Његовог Преосвештенства, у данашњи недељни дан завршава се  cвета Четрдесетница, време поста, које нас подсећа на пост Господа Исуса Христа у пустињи. У свакодневном говору, назив Празника везује се за неки детаљ који стоји у вези са самим Празником, а детаљи везан за данашњи Празник јесу врба и цвеће те отуда и назив Празника- Цвети. Притиснут невољама, бригама и страдањима, Јеврејски народ  је избављење очекивао у лику овоземаљског кнеза и духовника, непрепознајући у Личности Богочовека Христа, истинског Спаситеља света. Данашњи одељак из светог Јеванђеља указује  управо на ту на духовну огрубелост јеврејског народа што најбоље видимо у примеру апостола Јуде који је био социјални радник онога времена и жалио је што су се миром помазале ноге Спаситељеве, уместо да се исто продало а новац да се ставио у благајну храма, прикривајући на тај начин своје среброљубље, лажном бригом за свој народ. По речима пророштва светог пророка Захарије, Господ на магарету улази у град Јерусалим, свечано и радосно дочекан поздравом „Осана Сину Давидовом!“ За мање од недељу дана исти тај народ ће викати „Распни Га, Распни!“. Ово стање душе јеврејског народа се често пројављује и  у начим животима и у нашем делању.  Кличући Господу „Осана“ и сједињујући се са њим у Светој Евхаристији, свако од нас Га исповеда као Месију а Његово Васкрсење прихвата као своје.
Испуњен истинском и непролазном радошћу Духа Светог верни народ Божји је одлазећи из светог храма, једним устима и једним срцем наставио да  узноси славопој Сину Божјем речима „Осана сину Давидовом, благословен који долази у име Господње!“

Извор: Епархија бачка

Pin It on Pinterest

Share This