Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уприличио је, у четвртак 10. априла 2014, у административном сједишту Епархије у Никшићу, пријем за г.-ђу , директора Центра за развоја односа Русије и Јужних Словена.
Високог госта из Руске Федерације проф.др Ирину Албертову Свиридову са сарадницима, у владичанском двору у Никшићу, у дужем и срдачном разговору примио је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.
Г-ђу Свиридову, која је дописни члан Руске академија наука и умјетности, члан Колегијума Министра науке и образовања Руске Федерације, те замјеник губернатора Кемеровске области, а до прошле године је обављала и функцију ректора Државног универзитета у Кемерову (Руска Федерација) Његово Преосвештенство је, овом приликом, одликовао Златном медаљом Светог великомученика Георгија Побједоносца, Првог степена за „изузетан допринос зближавању словенских култура и јачању братских односа између православних народа Русије и Црне Горе“. Уручујући високо одликовање Епархије будимљанско-никшићке, Владика је нагласио:
„Благодарни смо што сте дали свој велики допринос да људи из Црне Горе, Србије и осталих српских земаља упознају Русију и веома значајну област Кемирово. Вијести, које нам долазе од наших пријатеља из Русије, којима сте ви били домаћини, су најљепше и најрадосније. Сјећамо се и Ваше прве посјете нашој Епископији, када сте присуствовали великом црквеном догађају, Светосавској академији у Бијелом Пољу. Било нам је драго што сте Ви, као представник руског народа, дошли да будете заједно са нама“.
„Позната су нам Ваша академска звања и Ваши резултати у науци и политици, али је од свега најважније што сте нам дошли као пријатељ. Ви, као личност са високим академским звањима и важним дужностима у Вашој отаџбини, нашли сте за сходно да свој ауторитет и своје знање уложите за унапрјеђење добрих односа са Јужним Словенима“.
„За Вашу љубав и све што радите, желим да Вам додијелим највише одликовање Епархије будимљанско-никшићке – Златну медаљу Светог великомученика Георгија Побједоносца, првог степена, која је устројена поводом 800 година нашег катедралног манастира Ђурђевих Ступова у Беранама“, казао је Његово Преосвештенство, додајући да ова њена посјета Епархији будимљанско-никшићкој, Никшићу и Црној Гори, као и контакти остварени у Београду, Новом Саду, Бања Луци представљају почетак будућег рада и добрих односа, који ће се изграђивати између Јужних Словена и Русије.
Проф. др Ирина Свиридова је изразила велику захвалност на добијеном признању.
Током посјете Епархији, г-ђа Свиридова је са сарадницима обишла и Саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу, гдје је високог госта из Руске Федерације са историјатом цркве, коју је, уз помоћ Светог Синода Руске Православне Цркве и царске породице Романов, подигао књаз Никола крајем 19.вијека, упознао Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.
Уприличен је, потом, и обилазак манастира Светог апостола и јеванђелисте Луке у Жупи Никшићкој.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This