Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Лазареву суботу, Свету службу Божију у цркви Светог праведног Лазара четвородневног у селу Мркови на полуострву Луштица.
Пред почетак Литургије Владика је са свештенством обавио мало освећење обновљеног храма, јединог на територији данашње Црне Горе посвећеног васкрслом четвородневном Лазару.
Мјештани овога села обновили су унутрашњост храма и након рестаурације икона поставили нови иконостас.
У литургијској бесједи након читања Светог Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да је васкрсење четвородневног Лазара, послије Христовог Васкрсења најважнији догађај у историји људског рода.
“Знали су наши преци кад су градили овај храм да нема значајнијег догађаја за људски род, за свако биће, за читав свијет од Лазаревог Васкрсења. Јер Лазарево Васкрсење – оно свједочи и потврђује опште васкрсење мртвих”, објаснио је Владика и подсјетио да тако и пјевамо у тропару овоме празнику.
Он је рекао да Лазарево васкрсење предуказује на Христово Васкрсење.
Након Литургије Владика је са свештенством обавио освећење маслинових гранчица у спомен на Христов улазак у Јерусалим, а потом предводио Литију око храма и благосиљао славски колач.
На крају службе уручио је архијерејске похвалнице најзаслужнијим мјештанима за обнову храма, господи Николи Александровом Мариновићу и Бошку Гојковом Ђурашевићу.
Потом је у кући мјесног пароха јереја Николе Урдешића приређена славска трпеза хришћанске љубави.
Митрополит Амфилохије је на крају боравка у овом луштичком селу посјетио цркву Свете Петке.
Црква Светог праведног Лазара четвородневнога у Мрковима саграђена је 1605. године. Обнављана је 1909.  и 2005. а ово је њена трећа обнова.
Р.В.
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/14624/13.04.2014_Mitropolit_Lustica%20Lazareva%20subota.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This