Izaberite stranicu

Његово преосвештенство умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије одржао је, у недјељу 6. априла, у Културном центру у Источном Сарајеву, предавање о теми „Православна вјера у Христа и Цркву“, у организацији Црквене општине новосарајевске у Источном Новом Сарајеву.
Обраћајући се житељима Источног Сарајева, који су у огромном броју дошли да чују његове ријечи, владика Атанасије је поручио да Срби треба да буду народ „који земљом ходи, а неба се држи“, и да је то српски пут, опредјељење за Царство небеско.
Он је рекао да није лако бити човјек, Србин, православац, и да нема земаљске Србије без небеске Србије и нема земаљског човјека без небеског човјека.
„Истовремено нас покушавају затрти у тој земаљској Србији. Не дају нам да је сами изграђујемо, него се стално мијешају и никада не сносе посљедице за своје одлуке које нам намећу. Запад је много циничан према српском народу и много га потцјењује. Тако је Гаврило Принцип терориста, а нису они који су нас бомбардовали“, навео је владика Атанасије.
Према његовим ријечима, без обзира на све – Срби не смију никога да мрзе, а поготово комшије са којима живе.
„Чињеница је да Срби брзо праштају и заборављају. Понекад смо у томе наивни, али имамо ту неку доброту која нас одржава као људе. Срби знају да се покају. Срби су можда за много штошта криви, али нико не може да нас оптужи да не знамо шта је покајање, јер српски народ има образ“, истакао је владика.
Он је рекао да није тачно оно што говоре незналице и клеветници да је српски народ – народ култа мртвих. „Ми смо народ култа живих. Срби вјерују за своје мртве да су они живи, да су живи пред Господом и зато иду на гробља. Зашто нам искорјењују гробља, посебно на Косову, зато јер знају да су нам ту коријени. Тешко онима који се против мртвих боре, изгубиће битку“, поручио је владика Атанасије.
Владика Атанасије је рекао да је српски назив за Сарајево Врхбосна, истичући да су га од Срба преузели и сада користе католици.
Наводећи да су Срби на овим просторима темељени народ, владика је истакао да је овај крај дао многе мученике, међу којима је и свештеник Недељко Поповић из Трнова, кога су убили Бошњаци у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.
Говорећи о Православној цркви и вјери у њу, владика Атанасије је рекао да је вјера у Цркву вјера у Свету Тројицу.
„Вјерујемо у једну свету, саборну, васељенску Цркву, а не у групе и групице. Људи мисле да је Црква нека организација као партија, што није тачно. Црква је Света Тројица, цијело Небо, сви свети. Црква је осјећај заједнице. Црква спада у небоземну стварност, у небоземну установу, а Исус Христос је њен први члан, први вјерник, ђакон, свештеник… Црква је богочовјечанска установа, богочовјечанско тијело, као живи организам, као заједница“, нагласио је владика Атанасије.

Извор: Митрополија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This