Izaberite stranicu

Дана 03. априла 2014. године са почетком у 19 часова,  у амфитеатру Православног богословског факултета у Београду, одржано је предавање православног спортског друштва Света Србија. Тема предавања била је однос православља и спорта, а предавачи који су говорили били су:почасни председник друштва Његово Преосвештенство епископ јегарски Г-дин Порфирије, председник друштва Дејан Томашевић (прослављени кошаркаш), подпредседник друштва Горан Стевановић (прослављени фудбалски тренер) и члан управног одбора Александар Кристић (прослављени играч и тренер).
У своме обраћању публици, студентима и професорима факултета, те многобројним заинтересованим грађанима који су се одазвали на позив Студентског парламента да дођу и својим присуством увеличају ову трибину, говорници трибине су истакли повезаност спорта и православља, наглашавајући да они нису супростављени делови људског живота, већ саставни делови, међусобно дубоко повезани.
Преосвећени владика Порфирије је истакао да Црква благонаклоно одувек гледа на спорт, о чему сведочи Св. Јустин Нови, који је заштитник младих и спортиста. Он је истакао да спорт јесте аскеза, вежба тела и наравно духа, спортисти су људи који, ако хришћанским здрављем и радошћу. Он је истакао да сви знамо како се осећамо кад неки од спортиста презентује наш народ, и колика нас радост испуњава када додђемо до победе. Спој Цркве и спорта лежи у томе што Црква води рачуна о души, а спорт о телу. Душа не постоји мимо тела, и обрнуто, те због тога спорт јесте у оквиру интересовања Цркве, и слободно се може рећи да сваки онај који се бави спортом, у једну руку је и свештеник.
Г-дин Дејан Томашевић је навео да живимо у времену када је све нормално постало ненормално, и обрнуто, те да је друштво Света Србија основано са идејом да кроз спорт деци се приближи православље и лепота наше земље.
На крају предавања, које је попраћено громким аплаузом, Православно спортско друштво Света Србија, његови представници, потписали су повељу о сарадњи са Студентским парламентом Православног богословског факултета и Богословијом Светог Саве у Београду, чији је представник био млади професор Богословије Г-дин Бранислав Кеџић. Циљ сарадње лежи у томе да се што више младих, поготово деце активира и мотивише кроз рекреацију и духовност, а такође треба напоменути да је до сада велики број студената теологије волонтерски радио и ради са децом, и своје слободно време посвећују напретку младих.
По благослову Његовог Преосвештенства епископа липљанског Г-дина Јована, викара Његове Светости патријарха српског Г-дина  Иринеја, предавању је присуствовао велики број вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке, који су до сада дали немерљив допринос у вршењу мисије међу децом у београдским школама.

Студентски парламент

Извор: Богословски факултет у Београду

Pin It on Pinterest

Share This