Izaberite stranicu


У понедељак, 07. априла 2014. године, на празник Благовјести Пресвете Богородице, манастир Житомислић у Херцеговини, прославио је своју Крсну славу.
Тог сунчаној прољећног јутра, манастирска порта је била испуњена ријекама народа, који су се сабрали из свих крајева Херцеговине, али и шире, како би са братством овог манастира, подијелили радост празника.
Обиљежавање Крсне славе Житомислића, отпочето је јутарњим богослужењем под тријемом у јужној манастирској порти, након ког је служена Света Архијерејска Литургија. Литургијом је началствовао Његово Пресовештенство Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије, уз саслужење великог броја свештеномонаха и свештеника ове и других епархија Српске Православне Цркве.
По прочитаном Јеванђељу, Владика Григорије се обратио окупљеним вјерницима, истичући важност данашњег празника у животима православних хришћана, нарочито наглашавајући како треба оставити бриге овог свијета и радовати се сваком дану Господњем, што је уједно и порука данашњег празника (послушајте снимак цијеле бесједе).
Велики број вјерника је приступио Светом Причешћу, а радост празника је увећана и крштењем мале Ане – кћерке свештеника Саше Којовића, пароха из Љубиња.
За пјевницом је одговарао октет младих богослова, којим руководи јереј Видак Вујадиновић.
Народно весеље је увеличао и наступ етно састава Кимвал из Фоче, који се присутнима представио са више пјесама из свог богатог репертоара. Ученице средњошколског центра и ђаци Богословије у Фочи, трећу годину заредом наступају на слави манастира Житомислић.
За све госте данашње славе, организовано је послужење и трпеза љубави у манастирском конаку.

Извор: www.bogoslovija.org

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/14612/10_04_2014_vladika_grigorije_zitomislic.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

 

Pin It on Pinterest

Share This