Izaberite stranicu

Дјеловање у оквиру тзв. Црногорске православне цркве и својеврсни мобинг довело је до тешког угрожавања здравственог стања Живорада Павловића, бившег свештеника СПЦ који је 1999. године приступио распопу Дедеићу

Писмо оставке

Писмо оставке


Невладину организацију под називом ”Црногорска православна црква” и распопа Мираша Дедеића, како ”Дан” ексклузивно сазнаје, крајем прошле године напустио је Живорад Павловић, некадашњи свештеник Епархије браничевске Српске православне цркве који им је приступио 1999. године. Након учињеног канонског преступа, Павловић, бивши парох из Смедерева, лишен је свештеничког чина и искључен из црквене заједнице одлуком Великог црквеног суда Српске православне цркве.
Павловић, кога је Мираш Дедеић прогласио за ”пароха подгоричког ЦПЦ”, поднио је 3. децембра 2013. године писмену оставку и доставио је анатемисаном и проклетству предатом распопу Мирашу Дедеићу. Живорад Павловић је у оставци навео:
”Служио сам скоро 15 година у Црногорској православној цркви као парох града Подгорице. Служио сам под ведрим небом, на ливади. Своју свештеничку дужност схватио сам врло озбиљно и, сходно томе, својим парохијским обавезама приступио сам са великом одговорношћу. Уложио сам много труда, истрајности, стрпљења и свештеничке мудрости. Успио сам да у току цијелог свог рада очувам мир, како у парохији, тако и у Црквеној општини, иако су је потресале поједине оставке. Све ово је утицало да се оствари литурђијски живот, који је видно запажен.
Разни животни догађаји за ових непуних 15 година, рад и служење под музичким тријемом, обструкције разног типа над службом, животом и мојом личношћу, нетрпељивост у колективу, неријешена материјална ситуација, неуплаћено пензијско-инвалидско осигурање, односно сталне стресне ситуације везане за горе наведено имале су као посљедицу битно нарушавање мог здравственог стања. Због тога, односно због такве моје здравствене ситуације и налаза љекарске комисије која ми је наложила интензивно лијечење, мировање и одмор, мир и сталоженост живота због предстојеће љекарске интервенције на срцу, осјећам да више нисам способан за парохијску службу.
Стога, овим подносим неопозиву оставку на парохијску службу пароха у граду Подгорица и све духовности везане за Црногорску православну цркву. Молим да ме разријешите свих обавеза и да потписивањем ове оставке прихватите да све моје активности од овог часа престају. Напомињем да је ова писмена оставка чин моје слободне воље”.
Евидентно је да се идеолошко-племенска организација, иначе основана у цетињској станици полиције, распада након што је послужила за стварање вјештачких подјела и провоцирање и изазивање сукоба на вјерској основи у Црној Гори. Иначе, тзв. ”подгоричку парохију” 27. августа 2012. године је напустио Горан Кољеншић, предсједник тзв. одбора подгоричког тзв. ЦПЦ, о чему је ”Дан” својевремено писао. Након што су поједини људи, иначе опредијељеним политичким и идеолошким, а не вјерским разлозима раније подржали ову групу сматрајући је корисном за Црну Гору, многи од њих су схватили погубност дјеловања тзв. ЦПЦ и окренули леђа тој групи самозванаца и анатемисаних лица. Сада и Дедеићеви некадашњи први сарадници напуштају тзв. ЦПЦ коју су, како се види из докумената које је ”Дан” такође раније објавио, својевремено основале Социјалдемократска партија, Либерални савез Црне Горе и друге минорне политичке партије. Павловићева оставка свједочи о хаосу који влада међу групицом Дедеићевих присталица и на најбољи начин потврђује да је ријеч о политичкој секти, а не о Цркви. Подсјећамо да је Дедеић, у вријеме када је Павловић упутио оставку, обмањивао црногорску јавност о постојању наводне групе од 40 свештеника Српске православне цркве који су, наводно, спремни да пређу у његове редове.
Извор: Дневне новине ДАН, издање за сриједу, 9. април 2014.

Pin It on Pinterest

Share This