Izaberite stranicu

У недељу, 30. марта 2014. године, у недељу Јована Лествичника, Његово Блаженство Теофило, Патријарх јерусалимски, служио је Божанску Литургију у арапској православној заједници у Тулкарму.
Град се налази на пола сата вожње од Јаковљевог бунара у Самарији.
Тулкарм броји само две породице које живе међу муслиманским живљем. Њихову цркву, посвећену Светом Георгију, саградила је грчка војска за време свог похода кроз Палестину 1943. године, у Другом светском рату.
Патријарх Теофило је служио Литургију уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Архиепископа константинског Аристарха, архимандрита Порфирија, архиђакона Евлогија и јерођакона Маркоса.
Чланови ове две породице, њих дванаест, присуствовало је богослужењу. После службе уследила је посна трпеза љубави коју су припремиле ове две породице у част доласка Његовог Блаженства.
Претходне недеље, познате као Крстопоклона,  Божанска Литургија је служена  и у манастиру Часног Крста, где је Лот засадио дрво од којег је направљен Крст Господњи, и где је некад радила Патријаршијска богословија (1845-1909).
Божанску Литургију је служио  игуман овог манастира, архимандрит Клаудије у присуству монахиња и хришћана из старог и новог Јерусалима.

Извор: СПЦ/Јерусалимска Патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This