Izaberite stranicu

Што смо ближи највећем празнику Васкрсењу Христовом, то су наши храмови све живљи, све пунији и динамичнији. Тако је и пета недеља Великог поста видела чак три саборна богослужења свештенства и народа у сиднејском намесништву и то са врло уваженим гостима.
Прво Великопосно бденије, односно покајнички канон Светог Андреја Критског, служено је у среду, 2. априла 2014, у цркви Светог Николе у сиднејском насељу Блектаун. Молитву је предводио  Његово Преосвештенство  Епископ браничевски г. др Игнатије, а поред верног народа учествовали су и Његово Преосвештенство  Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј и већина свештеника сиднејског намесништва, укључујући и канберског пароха протонамесника Горана Ћећеза, читајући наизменично канон Светог Андреја Критског.
Епископ Иринеј се захвалио на крају службе епископу Игнатију на посети и пожелео му добродошлицу у Сиднеј, након свештеничког семинара у Мелбурну. Сабрање је настављено у црквеној сали где су чланице КСС припремиле вечеру а епископ Игнатије узвратио на речи добродошлице. Владика Игнатије је пре свега захвалио сабраном народу који је испунио храм, а такође је говорио и о значају Свете Марије Егопћанке и Светог Андреја  Критског, те о значењу поста и покајања.
Друго бденије са акатистом Пресветој Богородици служено је у петак, 4. априла 2014. у прокатедралном храму Светог Саве у Мона Вејлу. Сабрање је предводио Владика Иринеј а њему су саслуживали протојереји-ставрофори Саша Радоичић, парох монавејлски, и Миодраг Перић, архијерејски намесик сиднејски, као и протонамесник Немања Мрђеновић и ђакон Иван Животић из Епархије браничевске. Након Бденија, служашчим свештеницима придружили су се и остали за помен новоупокојеном Митрополиту загребачко-љубљанском Г.Г. Јовану. Епископ браничевски Игнатије је благословио све присутне који су затим прешли у парохијску салу где су чланице Кола српских сестара припремиле још једну посну трпезу љубави. Епископ Игнатије опростио се овде од верника из Сиднеја и већ следећг јутра отпутовао за Перт одакле ће се вратити назад у Отаџбину након Благовести.
У недељу, 6. априла 2014, у навечерје великог празника Благовести, саборно празнично вечерње богослужење у храму Светог Луке у Ливерпулу (Сиднеј) предводили су протојереј-ставрофор Миодраг Перић, архиђакон Силуан (Мракић), протођакон Петар Мракић и ђакон Желимир Миловић. Након вечерње одржано је још једно у низу великопосних предавња. Овога пута је на тему ”Православни икуменизам” говорио високопреподобни архиђакон Силуан (Мракић). Отац Силуан је пред око стотињак окупљених верника и десетак свештеника, којима се придружио и пензионисани парох канберски протојереј-ставрофор Илија Драгосављевић, одржао изузетно интересантно предавање осветљавајући разлике између Римског и Женевског екуменизма и Православног икуменизма. Позивајући се на дела Светих Отаца попут Светог Марка Ефеског као и теолога новијег времена попут Светог Јустина Поповића и његових ученика умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Атанасија и Епископа бачког Иринеја, предавач је нагласио значај наше позваности да се утемељимо у својој вери, да будемо увек спремни дати сведочанство своје наде, и наше позваности да сведочимо своју веру свим христочежљивим душама било да су православни или инославни хришћани.
Тема је као што се и очекивало привукла велику пажњу из које се изродила и плодна дискусија која је протекла у атмосфери братољубља и мирољубља, неућутно сведочећи да Христова Црква нема разлога за страх пред инославнима нити за хуманистичку опијеност међу њима.
Следећег петка, 11. априла 2014, од 18 часова се у храму Светог Николе у Блектауну служи још једна саборна Литургија Пређеосвећених Дарова, док ће се следеће вечерње и предавање одржати у недељу, 13. априла 2014. године, у најстаријој српској цркви у Аустралији, цркви Светог Саве у Флемингтону. Предавач ће бити протојереј-ставрофор Саша Радоичић а тема је ”Литургијско образовање верних”.
Пошто су предавања у Сиднеју ове године изузетно посећена, предложено је да се серија настави и након Васкршег поста. Предавања би се одржавала према великопосном моделу, од парохије до парохије, али не једном недељно већ једном месечно. Одлуку и саопштење о реализацији овог пројекта даће свештенство сиднејског намесништва, након редовног састанка који ће одржати у мају.

Текст и фотографије:  Радивој Мачковић

Извор: СПЦ/Митрополија аустралијско-новозеландска

Pin It on Pinterest

Share This