Izaberite stranicu

Празник Благовести, Сабор Светог aрхангела Гаврила, годинама уназад испуњен је неисказивом радошћу у манастиру Ћелије, месту одакле је нововремени светитељ aва Јустин Ћелијски хришћанском љубављу благовестио. Тако је било и Лета Господњег 2014., у сусрет великој свечаности, која ће се збити 14. јуна, датума у Диптиху светих посвећеног великом подвижнику и учењаку, чије се славно име од ћелијске светиње проноси широм света. – Окупљени крај светог гроба aве Јустина, радујемо се благослову Господњем и Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја да његове свете мошти извадимо из гроба и пружимо верном народу на целивање, беседио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин на светој архијерејској Литургији у манастиру Ћелије.
Ми ћемо дан-два уочи празника аве Јустина, уз велике молитве и страхопоштовање, приступити вађењу његових моштију, положити их у ћивот од кедра и унети у манастирску цркву. Тога дана (14. јуна) биће свеправославни сабор. Доћи ће сви епископи Српске Православне Цркве и гости из помесних Цркава. Браћо и сестре, кажите свима да дођу, да поделимо тај радостан тренутак. Сви, који нисте имали прилику да за земног живота целивате његову десницу, дођите! Нека то буде православни сабор пун благодати, као када је у Русији у нови гроб положен велики отац Руске Цркве Свети Јован Кронштатски- поручио је владика Милутин.
Благовештењску Литургију служили су владика Милутин и умировљени епископ Атанасије (Јевтић), уз саслуживање свештенства и монаштва Епархија ваљевске, захумско-херцеговачке, аустралијско-новозеландске, београдско-карловачке и црногорско-приморске. Лепоти богослужења свој печат дале су прекрасним појањем сестре ћелијске, предвођене високопреподобном мати игуманијом Гликеријом, и појци из Ваљева.
– Празник Благовести долази у пролеће, када се све у природи рађа. Он објављује и рађање нове твари у Христу Господу. Нова Ева-Богородица доноси у свет Сина Божјег да рај буде тамо где је он, део је славословља једног од духовних синова аве Јустина, владике Атанасија (Јевтића).
– Отац Јустин говорио је да нема човека без Богочовека. На овом светом месту плакао је и „грмео“ о покајању. Оставио нам је благовест да се овде окупљамо, не раздвајамо и не мрзимо никог. Баш као он, који је имао много пријатеља у целом свету… Говорио је да овај свет има спасење јер има Спаситеља, ког је родила Мајка Божја. Архангел Гаврило благовестио је да ће Он доћи да буде с нама, да нас усини као слободна бића, рекао је владика Атанасије, честитајући славу сестринству манастира Ћелије.
– Ава Јустин родио се и упокојио на Благовести. Уз Светог владику Николаја Лелићког, он је чудесни дар Господњи српском народу. Био је пример васељенског човека, који нас је ослободио националних оквира и наш ум и срце узвео у надумни свет. Ава Јустин указао је на достојанство човеку, поучавајући да човек није створен за пролазни свет већ за вечно стварање и спасење, беседио је за трпезом љубави архимандрит Кирило (Бојовић), сабрат Цетињског манастира и главни и одговорни уредник часописа „Светигора“.
Током сабрања, бројни верници целивали су свети гроб аве Јустина. Молитве за исцељење и спасење крај гроба читао је архимандрит Михаило (Биковић), настојатељ манастира Јовања.
Подсећања ради, ове године навршава се 120 година од рођења, односно 35 година од престављења Господу аве Јустина, истакнутог православног теолога, глагољивог проповедника вере Христове, великог подвижника у времену комунистичког безверја. Духовник манастира Ћелије ава Јустин био је пуних 31 годину. Одлуком Светог Архијерејског Сабора 2. маја 2010. године канонизован је у ред светитеља Православне Цркве.

Ј. Ј.

Извор: СПЦ/Епархија ваљевска 

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/14595/07.04.2014.%20o.Predrag%20Blagovijesti%20Cleije%20Valjevske.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This