Izaberite stranicu

Граду Мцхета је благословом Патријарха све Грузије Илије II додељена титула Светог града, саопштава „Грузия Online“.
Како је у својој недељној проповеди истакао Илија II, донета је одлука по којој ће бити обновљена пуна титула града Мцхета, који ће одсада носити назив Свети град, односно Света престоница Мцхета. Као основ за ову одлуку послужило је завештање првог Католикос-Патријарха Мелхиседека I, написано у 11. веку.
Патријарх је данас упознао паству са тим завештањем, у којем Мелхиседек I наводи села и земљу које је он поклонио Цркви. У том завештању он Мцхету назива Светим градом.
Данас се Илија II помолио за покој душе католикоса Мелхиседека и упознао присутне са одлуком да се граду Мцхета додели његов древни назив и поврати пуна титула.
Како је истакао Патријарх, у завештању Мелхиседека I се наводи, да се Благовести Пресвете Богородице морају прослављати у Мцхети, што значи да ће сутра у саборном храму Светицховели бити одслужена празнична литургија.
„Било је правило да на овај дан свештенослужитељи и народ посипају Мцхету светом водом. Стога, даје вам се благослов да покропите светом водом куће, улице, своју децу и све око вас, како у Мцхети, тако и у Тбилисију“ – рекао је Патријарх.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.Ри

Фото: разни извори са интернета

Pin It on Pinterest

Share This