Izaberite stranicu

Ми, поглавари и представници традиционалних религиозних заједница у Русији, изражавамо дубоку забринутост у вези са збивањима у Украјини. Украјински и руски народ обједињени су многовековном заједничком историјом, као и нераскидивим духовним, културним и родбинским везама. Наши братски народи су дужни да бојажљиво негују ово заједништво и да раде на његовом развијању. Ми одлучно осуђујемо свако изазивање међуетничких сукоба и извлачење политичких поена из страдања људи.

Надамо се да ником и никада неће поћи за руком да Украјину претвори у непријатељску државу Русији. Такође смо уверени да мудри и слободољубиви народ Украјине треба да задржи право на слободан избор свог историјског пута, својих вредности, које се не могу раздвојити од многовековне историје, својих моралних норми, свог модела уређивања привреде и социјалног и политичког живота. Важно је сачувати заједнички културни и духовни простор аврамских религија.

Поштујући право свих грађана Украјине и разних друштвених група да слободно изаберу пут свог развоја, апелујемо да се учини све што је могуће за мирно и пријатељско разрешење постојећих спорова и несугласица. Ми сматрамо неприхватљивом сваку дискриминацију на језичкој, етничкој, религиозној или политичкој основи. Само признавање свих легитимних права различитих етничких, регионалних и верских заједница, укључујући и право да учествују у одређивању судбине државе, уз истовремено уважавање традиционалних вредности већине људи, може спречити појаву нових извора нестабилности. Као сопствену рану доживљавамо смрт људи, појаву избеглица, повећање у украјинском друштву нивоа нетрпељивости и узајамног отуђења, угњетавање појединих верских лидера, претње нормалном функционисању манастира, храмова, џамија и синагога.

Позивамо све духовне и политичке вође, представнике интелектуалаца и других друштвених слојева, да учине све што је могуће како би се спречило умножавање жртава и страдања, односно изградио отклон од агресивне употребе силе као инструмента за решавање новонасталих проблема. Само у условима праведног мира, који би требало да се заснива на обостраној сагласности, народ може слободно да устројава свој живот. Изузетно ценимо миротворну делатност православног свештенства, верских лидера кримских Татара, муслимана Русије и представника бројних других верских заједница две земље. Спремни смо да учинимо све што у нашој моћи, како бисмо допринели мирном решавању свих сукоба у Украјини и у њеним односима са Русијом.

Синодско информативно одељење Московске патријаршије

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.Ру

Pin It on Pinterest

Share This