Izaberite stranicu

Узбуркале су се емоције међу Србима у Црној Гори после најаве градоначелника Подгорице Миомира Мугоше да ће се на зидинама Немањиног града, на ушћу Рибнице у Морачу, градити турски културни центар. Недавно је он тај простор обишао са амбасадором Турске у Црној Гори Мехметом Нијази Танилиром и до танчина су се договорили о будућем центру, чији пројекат ће финансирати Влада у Анкари.
То је само један од елемената којим се још више закопава у заборав историјски период од 1878. до 1989. Тих стотинак година, једино доба у којем је српски народ живео и гинуо као слободан у последњих шест векова, бачено је на сметлиште историје! Тој новој Европи потребна је европска Турска. Чак и ако се ради само о смишљеној провокацији српског народа у Црној Гори, та провокација је болна и безобразна каже, за „Новости“, доктор филозофских наука и председник Матице српске Друштво чланова у Црној Гори, професор Драго Перовић.
На интернету је покренута петиција против изградње  Турског културног центра над тврђавом Немањића чији се остаци налазе у средишњем дијелу Подгорице.  Ово мјесто стекло  је култни значај за Србе у Црној Гори. Сваке године на дан Светог Симеона Мироточивог – Стефана Немање након одслужене Литургије литија креће од саборног храма Христовог Васкрсења и пролазећи улицама Подгорице стиже на ушће Рибнице у Морачу на остатке тврђаве Немањића гдје се по предању родио Стефан Немања.  Запамћене су ријечи протојереја Велибора Џомића са овогодишње Светосимеоновске академије одржане на том мјесту:
„Дошли смо на Немањин град, а не на турску тврђаву, како годинама наш Светосимеонски сабор неки клеветнички називају!“
Овакав однос Срба у Црној Гори према Стефану Немањи, Немањићима па и према тврђави Немањића засметао је режиму који своју политику гради на негирању да Црногорци имају ишта заједничко са Србима. Да би у што горем свијетлу приказали народ који сваке године у литији долази до тврђаве Немањића и ту држи Светосимеоновске академије, одлучили су се на то да пусте у јавност своје „научно откриће“ по којем тврђава о чији се остаци налазе у централном дијелу Подгорице није никада била тврђава Немањића већ је то турска тврђава. Ни ту се није стало и актуелни градоначелник Подгорице Миомир Мугоша одлучио је да оде корак даље те је недавно упознао јавност са тим да се нашао на истим таласним дужинама са представницима државе Турске, те да је заједно са њима склопио договор по коме ће се на темељима тврђаве Немањића ( коју он назива турском твбрђавом ) градити турски културни центар.  Одлуку је у и званично „верификовао“ након обиласка тврђаве са амбасадором Мехметом Нијази Танилиром.
Овакво Мугошино инаћење са Србима које га води у својеврсни политички текбир прокоментарисао је за „Новости“  професор Цетињске богословије др Будимир Алексић рекавши да  да је одлука подгоричких челника наставак процеса промене идентитета Црногораца.
„У току је покушај брисања свих немањићких трагова, фалсификовања историје и памћења! Пре десет година избрисан је назив булевара поред Скупштине Црне Горе и зграде председника – Немањина обала, и процес расрбљивања је у офанзиви. Права је перверзија. Покушавају се Немањићи представити као окупатори, а Турци као ослободиоци и Европејци! Испада да наши преци нису потезали сабље на паше и бегове. Негирају се бојеви и величанствене победе Црногораца над Турцима, а режим покушава сакрити немогуће, рат и многобројне жртве у борбама за ослобођење Црне Горе од Отоманске империје“, рекао је Алексић.
Срби у Црној Гори покушаће да одбране идентитет и блиставу историју преко Института за српску културу, који ће ускоро бити основан у Подгорици.
„До тада ћемо то чинити преко Српске православне цркве и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори“, поручује Будимир Алексић.
Текст покретача петиције против изградње турског културног центра над тврђавом Немањића у Подгорици пренјећемо у цјелости.
Забранити уништавање средњовековног, културног, етничког, духовног и материјалног наслеђа зарад политичких поена и личних интереса на рачун шире заједнице. Извртање чињеница и пласирање лажне историје зарад садашњих политичких интереса доводи до међунационалних тензија и етничких сукоба грађана Црне Горе. Петиција је покренута из горе наведених разлога док се коначно не утврди чињенично стање и истина око поријекла средњовековног утврђења на обали ријеке Рибнице и Мораче такозване тврђаве Немањића у насељу Стара Варош у срцу Подгорице.
Уколико утврђење и основе (темељи) утврђења датирају из доба пре доласка Отоманске империје на ове просторе забранити било какву акцију и изградњу Турског кутурног центра на остацима Србског средњовековног утврђења. Макар из једног разлога и цињенице да су Турци и Срби из тадашње Зете а данашње Црне Горе вјековно били непријатељи, како из етнчиких, националних, расних тако и духовних разлика.
Иако у данашњим временима XXI  века нисмо у ратном сукобу са Турском и тежимо ка културној и економској сарадњи са једном модерном и економски јаком и стабилном државом, треба стати на крај једној иронији и апсурду да се изгради Турски КЦ на остацима Немањиног града .Уколико садашње власти у Црној Гори желе да сачувају и одржавају локалитет на обали Рибнице нек изграде Српски културни центар или КЦ било које државе која није у прошлости тежила етничком, културном, духовном и расном истребљењу становништва са ових простора и конкретно Црне Горе.
Петиција се може потписати преко следеће везе
http://www.peticije24.com/zabran_izgradnje_turskog_kulturnog_centra_nad_tvrdjavom_nemanjica

Извор: Видовдан

Pin It on Pinterest

Share This