Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету литургију пређеосвећених дарова у цркви Светог Саве у Тивту.
У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је бесједио о покајању као основном својству Православне цркве.
„Тај став који Црква непрекидно свједочи и проповиједа неминовно се одржава на све структуре људскога друштва и људске заједнице у свим временима“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
„Ми гледамо и посматрамо и данас, као и у прошлим вјековима: нијесу западни хришћански народи изгубили осјећање зла, преступа, отуђења од Бога. Али то њихово осјећање и сазнање није тако дубоко код њих. Па и данас су они спремни да признају грешке своје, па су онда спремни и да се евентуално поправе, питање је до које мјере, али покајање као дубинска промјена људскога ума и људскога срца, сачувано је само на православном истоку, у Православној цркви“, казао је Митрополит Амфилохије.
Он је рекао да то није тако због тога што смо ми, ето, бољи од оних на западу.
„Бољи смо утолико што смо остали вјерни том призиву Христовом. Покајање није просто нека погрешка, него је управо нешто што је стално, непрекидно, што траје током читавог човјековог живота. Оно је засновано на самосазнању, прво несавршенства људске природе, а друго на сазнању човјековог отуђења од воље Божје, од оног правог и истинског пута који води у живот вјечни“, објаснио је Владика.
Након Литургије у Парохијском дому је одржано редовно годишње братско сабрање свештенства Архијерејских протопрезвитеријата: бококоторског и херцегновског.
Сабрање је завршено трпезом хришћанске љубави коју су припремиле чланице тиватског Кола српских сестара.
Градња цркве Светог Саве у Тивту је започела 1938. године, о чему свједочи и фотографија у Парохијском дому на којој се види тадашњи Митрополит црногорско-приморски Јаоникије (Липовац), потоњи свештеномученик Јоаникије Бокешки и Црногорско-приморски са члановима одбора за градњу овога храма.
Његово подизање прекинуо је Други свјетски рат, да би наставак радова уследио тек 1967. године.
Парохијски дом у којем је одржано данашње сабрање подигнут је 2000-тих година и тај комплекс данас представља једно од најуређенијих места у Митрополији црногорско-приморској.
Р.В.
[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/14568/02.04.2014._Mitropolit_Besjeda_Tivat.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“] 

Pin It on Pinterest

Share This