Izaberite stranicu

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа осjечкопољског и барањског  Г. Лукијана, а у организацији Црквених општина из Борова и Горњих Петроваца, у Средопосну недељу Часнога поста, 30. марта, група ходочасника из Борова, Горњих Петроваца и Старих и Нових Јанковаца посетила ја манастир Лепавину.      Поклоничку групу чинило је 106 поклоника, а предводили су је њихови духовни пастири, протојереј Миладин Спасојевић из Борова, јереј Драгослав Шалајић из Гоњих Петроваца и протођакон Драган Сердар из Борова.
Манастир Лепавина – древна светиња, духовна оаза и место поклоњења бројних Православних хришћана, али и многих других добронамерних и верујућих људи, по казивању једног старог лепавинског хроничара, подигнут је око 1550. године. Половином 18. века саграђена је данашња манастирска црква која је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице.
За историју манастира Лепавине нераскидиво је везана чудотворна икона Пресвете Богородице Лепавинске. Настанак ове иконе датира с почетка 16. века и дело је непознатог аутора. Икони се с разлогом приписују чудотворне исцелитељске моћи. На Светој Литургији, којој је началствовао настојатељ манастира архимандрит Гаврило (Вучковић), уз саслужење оца Миладина, оца  Драгослава и ђакона Драгана, причестило се више стотина причасника. После Литургије, пред чудотворном иконом Пресвете Богородице Лепавинске, читане су молитве за здравље свих присутних као и њихових најмилијих којима је потребна помоћ, утеха и укрепљење.

Извор: Епархија осјечко-пољска и барањска

Pin It on Pinterest

Share This