Izaberite stranicu

Чланови Научног одбора, у саставу проф. др Александар Лома, редовни члан САНУ (Филозофски факултет, Институт за српски језик САНУ), др Милан Радујко (Институт за историју уметности Филозофског факултета), др Срђан Пириватрић (Византолошки институт САНУ), др Виктор Савић (Институт за српски језик САНУ), у понедељак, 31. марта 2014. године, састали су се у Патријаршији српској с Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејом.
Циљ посете био је да се Његова Светост обавести о раду Одбора на организовању научног скупа „Владар, монах и светитељ: Стефан Немања – преподобни Симеон Мироточиви и српска историја и култура (1113–1216)“, чије одржавање је планирано за крај октобра 2014. године и да се Његовој Светости пренесе позив Организационог одбора да својим словом, у свечаности отварања (према садашњим плановима, 23. октобра 2014. године, у свечаној сали Ректората Београдског универзитета), поздрави госте и учеснике симпозијума.
Његова Светост је, такође, обавештена да је у плану да се сесије научног скупа, осим у Београду, одрже на местима важним за наше сећање на земаљски живот Светог Симеона, у манастиру Студеници, где почивају мошти Преподобног Симеона Мироточивог, као и у Републици Црној Гори, на чијем тлу је пре девт векова он и рођен, као Стефан Немања, син Завидин.
Чланови Организационог одбора научног скупа били су веома захвални због сусрета с Његовом Светошћу, а затим и изузетно задовољни због позитивног одговора Његове Светости. Једнодушно је уверење чланова делегације да ће учешће Његове Светости у чину отварања симпозијума допринети много не само да вест о поводу који је окупио водеће научнике из земље и иностранства допре до свих слојева српског друштва, већ да нас све подсети на значај великог јубилеја земаљског рођења утемељивача српске државе, Стефана Немање.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This