Izaberite stranicu

28. марта 2014. г. у Црвеној сали Храма Христа Спаситеља Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил председавао је седницом Савета попечитеља Патријаршијске књижевне награде Светих равноапостолних Кирила и Методија, саопштава Патриархия.ру.
Пре утврђивања краћег списка номинованих за награду Његова Светост је рекао: „Желео бих да обратим посебну пажњу на то што имамо предлоге са целе територије Русије, као и из иностранства. Наш задатак је да изаберемо најзаслужније. Желео бих да подсетим да се награда не уручује само за конкретно дело, већ за целокупан „стваралачки профил“ овог или оног писца. Ми смо се на самом почетку нашег рада договорили да ће управо стваралачко наслеђе бити најважнији критеријум за доношење одлуке о додељивању ове књижевне награде“.
Извештај о раду Савета експерата и листу номинованих представио је Б. Н. Тарасов, ректор Литерарног института „А. М. Горки“ и председник Савета експерата Патријаршијске књижевне награде.
На састанку је утврђен краћи списак кандидата за доделу Патријаршијске књижевне награде 2014. године, у који су ушла четири аутора издавачке куће Сретенског манастира: протојереј Андреј Ткачов и Николај Агафонов, као и Роберт Балакшин и Александар Богатирјев. Књиге оца Андреја Ткачова и Александра Богатирјева су биле објављене у „зеленој серији наде“ – међу читаоцима омиљеној књижевној едицији. У краћи списак су такође уврштени: Валериј Ганичев, Јуриј Кублановскиј, Валентин Курбатов, Александар Проханов и Михаил Чванов.
Гласање за избор лауреата, као и претходних година, биће одржано током церемоније доделе награда крајем маја.

Са руског: Наташа Јефтић

ИУзвиор: Православие.Ру

Pin It on Pinterest

Share This