Izaberite stranicu

Данашњег дана, 28. марта 1989. године у Шапцу, Господу се преставио Владика Јован Велимировић, некадашњи Епископ шабачко-ваљевски, истакнути српски теолог и катихета и братанац савременог златоуста – Светог Владике Николаја Лелићког.
Поводом 25. годишњице од упокојења Владике Јована, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у манастиру Лелић, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва.
Владика Јован рођен је 1912. године у благочестивој породици Велимировић, у селу Лелић. Завршио је битољску богословију „Светог Јована Богослова“ и Богословски факултет у Београду. Монашки постриг примио је у манастиру Раковица 1952. године. За епископа шабачко-ваљевског хиротонисан је 7. августа 1960. у Саборној цркви у Сремским Карловцима. Словио је за сјајног организатора, који је практиковао честе канонске посете, стварајући тако чврсте везе са свештенством и верним народом. Као професор и ректор богословије у Битољу, на пут је извео низ младих богослова.
Упокојио се у Шапцу 77. години. Сахрањен је у породичној задужбини у Лелићу.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This