Izaberite stranicu

Великопосне службе и разговори у Херцег Новом, који се одржавају сваке суботе у току Васкршњег поста, угостиле су протојереја ставрофора ректора Цетињске бословије Гојка Перовића. Он је у организацији Херцегновске црквене општине, на тргу Херцег Стефана на Белависти, пред бројним вјерним народом одржао бесједу „Крст и Васкрсење“.
Зашто крст, зашто жртва? Зато да наш его и сујета, то наше велико величанствено Ја, врти свијести, казао је протојереј ставрофор Перовић.
– Црква износи крст испред храма да бисмо га целивали, да бисмо се подсјетили да то што ми радимо, што постимо, показује да смо честит, да нијесмо блудници и лаживци. Али то нас не може спасити од чињенице да ћемо да умремо. Не само што ћемо и ми умријети, већ ће умријети и нама драги људи које ми волимо остаћемо без њих. Смрт ће да нас раздвоји и од нашег живота и онога што смо планирали и од овога живота оваквог каквог имамо. Једини који може смрт да побједи је Бог који је постао човјек. Дозволио је да га убију, Он је лежао два дана мртав у гробу. И затим васкрсао. И зато црква износи крст да нам поручи да све што радимо ништа не вриједи ако се не ухватимо за онога који васкрсава – поручио је Перовић.
Створитељ нас навикава да поред некин наших ритуала и радости постоји нешто друго. Нешто што, како је казао Перовић, очи не виде . Али то не значи да не постоји.
– Зато крст, зато пост, зато мучење. Зато што поред нас још треба неко да живи, зато што нас послије овог живота, који ће се завршити, чека још један. Кроз пост се навикавамо на чињеницу да нас живот вјечни чека – казао је Перовић
За данас у 9 часова у Цркви Светог Архангела Михаила свету архијерејску литургију служиће Владика Полошко Кумановски из архиепископије Охридске Јоаким Јовчевски, дугогодишњи професор Цетињске богословије. Послије Великопосне службе владика Јоаким Јовчевски у 11 часова одржаће предавање на тему „Тајна крштења – рађање за нови живот“. 
На дјелу је универзално лицемјерје
Поводом Великог васкршњег поста у порти цркве Светог Архангела Михаила предавање је недавно одржао и отац Арсеније Јовановић. Духовник из манастира Острог јеговорио о слободи и савременим проблемима младих.
Он је поручио да живимо у вријеме посмодерног ропствоа у којем људска цивилизација болује од „тешког дефицита слободе“.
– Мислимо да имамо слободу, а ми смо велики робови. На дјелу је универзално лицемерје. Неслободан човјек он је завистан човјек.Један од основних појмова постулата слободе је независност. Неслободан човјек је завистан човјек, који да би дошао до свољих циљева ради малтене све. Подложни лицемјерју, глумимо и за свакога имамо по неку улогу. За породицу за колеге, за друштво. Сами себи нијесмо аутетични. И сами себи убјеђујемо да смо нешто друго од онога што јесмо. То је једно тешко универзално лицемјерје – казао је отац Арсеније.
Комунизам је данас замијенила друга догма – европизам нова догма. Данас је да Ипак, како је он поручио, лијек је у хришћанству, и правој вјери – правслављу, поручио је отац Арсеније Јовановић, а у свијету је све може бити признато осим православља закључио је отац Арсеније Јовановић, духовник манастира Острог.

Зоран Шакотић

Извор: Дан

Фото: www.panoramio.com

Pin It on Pinterest

Share This