Izaberite stranicu

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Господин Јован и Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије служили су Литургију Пређеосвећених дарова у капели Светог Саве у Загребу, у петак 28. марта 2014. године. Уз литургијско  сабрање организован је братски састанак свештенства Архијерејског намјесништва загребачког и света Тајна исповијести. Свештенослужитеље загребачког намјесништва исповиједао је високопреподобни архимандрит Гаврило, старјешина манастира Лепавине. Богослужењу су присуствовали вјерници парохије загребачке и ученици Српске православне опште гимназије. Бесједом се обратио епископ Атанасије и истакао да су древни хришћани, желећи увијек бити са Господом, увели праксу служења Литургије Пређеосвећених дарова током Великог поста.

Након Литургије, митрополит Јован је одликовао епископа Атанасија и ђаконаНиколу Перковића из Епархије бихаћко-петровачке орденом Катарине Кантакузине Бранковић. Такођер, епископа Атанасија је даривао архијерејским инсигнијама – крстом и панагијом са ликом Пресвете Богородице Лепавинске изразивши му на тај начин благодарност за посјету Митрополији. „Радујемо се овим нашим духовним сусретима којима настављамокроз историју потврђене везе манастира Рмња и манастира Марче и Лепавине. Ту историју продужујемо и желимо бити њени настављачи. Ове инсигније нека Епископа повезују са нашом Црквом и са нашом Школом“, нагласио је митрополит Јован.
Епископ Атанасије се срдачно захвалио на одликовању и даровима, а посебно на томе што је Митрополит у отпусту на Литургији поменуо Светог Доситеја загребачког исповједника за кога се посебно везао служећи годинама уз његове мошти у Манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду и увјерио се да Светитељ непрестано бди и чува тај дио српства, православља, народа и земље Божије.
Након заједничке трпезе, епископ Атанасије је обишао зграду Духовног центра и Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“. У свечаној дворани се обратио окупљеним ученицима говорећи им о свом искуству које је стекао као предсједник Одбора за вјерску наставу у Архиепископији београдско-карловачкој. Ученицима је пожелио добро здравље, успјех у школи и позвао их да успостављају нове и продубљују постојеће везе са својим вршњацима у београдским гимназијама и другим школама у Републици Србији и Републици Српској.
Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This