Izaberite stranicu

Предавање пуковника др Борислава Д. Гроздића, професора Војне етике на Катедри друштвених наука Војне академије одржано је 26. марта на Православном богословском факултету.
У духу сарадње војске и Цркве, а поводом обележавања сто година од почетка Првог светског рата, пуковник Гроздић одржао је предавање – Православље и рат – бисери српског војног етоса у Првом светском рату. Предавању су присуствовали професори и студенти Православног богословског факултета, као и кадети и слушаоци Курса за резервне официре Војне академије.
Декан Православног богословског факултета проф. др Предраг Пузовић изразио је задовољство што први пут у историји те високообразовне институције „један официр одржава предавање“.
– Сарадња Војске Србије, тачније Војне академије и Православног богословског факултета није једнострана – она је обострана, и нама је војска увек драг гост. Надам се да ће тако и остати, рекао је декан Пузовић.
Пуковник Гроздић је, такође, истакао задовољство и част што му је указана прилика да предаје студентима о теми православља и рата.
– Желео бих да почнем тезом Душка Ковачевића да Срби имају пет годишњих доба – пролеће, лето, јесен, зиму и рат, и то ће бити тако док не будемо схватили да нисмо сила по оружју и да морамо своју храброст из претходних времена да заменимо мудрошћу у садашњем и у временима која долазе, поручио је пуковник Гроздић.
Предавање је подељено у две целине – Православни поглед на рат и Бисери српског војног етоса. У првом делу пуковник Гроздић постављао је и одговарао на питања оправданости и прибегавању рату, како црква, ако га одобрава, гледа на ратовање, затим, да ли се може говорити о православном становишту у рату, како се може реконструисати православни поглед на рат и да ли је православним хришћанима допуштено да се злу супротставе злом. Теме предавања биле су и значај вере и духовности за војника, и морал и патриотизам.
– Треба разликовати суштинско превладавање зла и задатак заштите света од рата. Традиционална мишљења која владају етиком мира и рата су – пацифизам, реализам и теорија праведног рата. Закључак свега је да рат по својој суштини увек остаје зло, рекао је пуковник Гроздић и додао да само најбољи људи могу да се силом супротстављају злу и остану на духовној и моралној висини.
У другом делу предавања пуковник Гроздић наводио је примере „бисера српског војног етоса“, после чега су присутни имали прилику да постављају питања.

Извор: Православни богословски факултет у Београду 

Pin It on Pinterest

Share This