Izaberite stranicu

У сриједу 26. марта у Кијево-печерској лаври, под предсједништвом Архиепископа луганског и алчевског Митрофана, предсједника Одјељења за спољне везе Украјинске православне цркве Московске патријаршије, одржано је радно засиједање комисије Украјинске православне цркве за дијалог са украјинским заједницама које се налазе ван црквеног општења.
Учесници су нагласили да дијалог подразумијева прекид мржње и вјерских сукоба. Сви конфликти између заједница Украјинске православне цркве и заједница других вјерских организација мора се решавати искључиво мирним путем. Такође је истакнута недопустивост вођења дијалога под притиском било које политичке снаге.
Чланови комисије су једногласно потврдили да је циљ дијалога превазилажење црквених подјела у Украјини и констатовали да се у свом раду руководе ставовима Светог синода Украјинске православне цркве, израженим у обраћању 24. фебруара 2014: „Раскол се мора превазићи путем уравнотеженог и компетентног дијалога, који се мора водити на основу православног канонског права“.
Двије расколничке групе које дјелују у Украјини су „Украјинска православна црква – Кијевска патријаршија“ и „Украјинска аутокефална православна црква“.

Pin It on Pinterest

Share This