Izaberite stranicu

„У личости свог врховног архиепископа Свјатослава Шевчука, као и бившег архиепископа Љубомира Хусара, који је сада у пензији, они су заузели веома јасан став од почетка овог грађанског сукоба, који је након тога ескалирао, нажалост, у оружани крвави обрачун“ – изјавио је председник Одељења спољних црквених послова Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион у директном преносу емисије „Црква и свет“ на ТВ каналу „Россия-24“.
Према његовим речима, унијати нису само ратовали због тзв. евроинтеграција, „већ су отворено позивали западне земље, да се активније умешају у ситуацију у Украјини“, преноси Интерфакс-Религия.
„Ситуација је одмакла толико, да је архиепископ Свјатослав Шевчук заједно са лажним патријархом Филаретом (Денисенко) отпутовао у САД, обилазио кабинете Стеј Департмента и молио САД да се умеша у украјинске послове“ – истакао је митрополит.
У исто време је УПЦ, наставио је он, заузела став по коме би у Цркви требало да буде место људима најразличитијих политичких уверења, осим отворено радикалних и шовинистичких.
„Канонска Православна Црква има места за све. Она не стаје ни на једну, ни на другу страну барикада. Она обједињује све, а када је то неопходно, стаје између непријатељских страна, као што је то био случај са монасима који су, ризикујући своје животе и здравље, изашли и устали да би спречили крвопролиће између две непријатељске стране“ – подсетио је јерарх.
Он је такође изјавио да су унијатство, као „специјални пројекат Римокатоличке цркве православни увек доживљавали крајње негативно, због тога што су унијати, у суштини, људи који носе православне одежде, испуњавају православне обреде, али су притом римокатолици“.
Према његовим речима, овај посебни статус даје одређени простор за маневар како самим гркокатолицима, тако и Ватикану.
„На пример, имао сам прилике да разговарам са високим званичницима Ватикана по питањима ове позиције гркокатолика, коју сам већ поменуо. Питао сам их: како је то уопште могуће, да се Гркокатоличка црква толико солидарише са расколницима и да они заједнички обављају своје акције, молебане и путовања? Мени су на то одговарали: па и они су такође аутономни, ми из Ватикана њих не контролишемо“ – рекао је митрополит, додавши, да у исто време Ватикан не сматра могућим дистанцирање од поступака унијата.
Говорећи о почетку дијалога између канонске Цркве и неканонских црквених творевина у Украјини, он је изразио мишљење да овај дијалог има перспективу.

Са руског: Наташа Јефтић

Извор: Православие.Ру

Pin It on Pinterest

Share This